Dit jaar hing er een geur van angstzweet over de bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, schrijft Pieter Stuurman in een column voor De Andere Krant. Dat laat zich volgens hem nog het beste zien door het gekozen thema ervan: ‘Herstel van vertrouwen’.
“Kennelijk beginnen de eens zo zelfverzekerde elites nu toch wat nattigheid te voelen,” aldus Stuurman. “In ieder geval wordt er beseft dat het vertrouwen aan het verdwijnen is, anders zou het niet ‘hersteld’ hoeven worden.”
Met de handen in het haar
Hij kan zich goed voorstellen dat de bovenbazen hierover met de handen in het haar zitten. Steeds meer mensen beseffen dat de voorheen vertrouwde elite het vertrouwen niet waard blijkt te zijn.
Hoe ga je een besef ‘herstellen’? Het WEF komt niet verder dan het aankondigen van een campagne tegen ‘desinformatie’. Dat betekent dat men herstel van vertrouwen wil forceren door het af te dwingen via censuur, merkt Stuurman op. “Dat is in zichzelf al een contradictie, want vertrouwen is niet afdwingbaar.”
Geen hoop meer
Hij voorziet dat een dergelijk censuurbeleid de ware aard van deze bestuurlijke elites nog verder zal onthullen, wat resulteert in het nog verder verdwijnen van vertrouwen. En dat betekent dat er geen andere keuze resteert dan het nog verder opvoeren van (dreigen met) geweld, wat het vertrouwen nog meer zal ondermijnen. Een zelfaandrijvend en onomkeerbaar proces, schrijft Stuurman.
Hij concludeert dat er geen hoop meer is voor deze elites. “Ze hebben dat aan zichzelf te danken, en hun ondergang zal door de instrumenten waarmee ze gewend zijn te werken (leugens en autoritair beleid) alleen maar versneld worden. Het is niet langer tegen te houden.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.