maandag 5 februari 2024

Zal dit een eind maken aan je vliegvakanties?

 Maandag, 05 februari 2024 11:15  Hits: 4135

   De afgelopen jaren zijn er heel wat ‘medische incidenten’ geweest in de cockpit van grote verkeersvliegtuigen.

Gelukkig zijn de gevolgen van de deze incidenten niet rampzalig geweest omdat er twee piloten zijn, maar in de nabije toekomst lijkt dat heel anders te worden.

Als passagier in een vliegtuig wil je veilig aankomen op je bestemming, en dat liefst ook nog met het nodige comfort en op tijd.

Maar, bij alle passagiers zal de veiligheid voorop staan. Hetzelfde telt natuurlijk voor mensen in de cockpit die het vliegtuig besturen. Ook zij willen weer heelhuids thuiskomen.


Maar, als het aan een aantal vliegtuigbouwers zoals Airbus ligt, komt daar verandering in.

Zij werken aan een concept dat heet Reduced Crew Operation (RCO). Dit concept houdt in dat gedurende een deel van de vlucht een vliegtuig wordt gevlogen door één piloot in plaats van de gebruikelijke twee zoals we nu zijn gewend.

De ontwikkeling van dit concept is al verder dan gedacht, want al in 2027 zou dit in gebruik genomen kunnen worden.

Vliegers wereldwijd komen nu in actie tegen dit concept omdat het uiteraard de vliegveiligheid niet zal bevorderen.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) lanceert 5 februari op Schiphol een campagne tegen het plan van vliegtuigbouwers om de cockpit te bemannen met slechts één in plaats van twee piloten, de zogeheten Reduced Crew Operations (RCO). Vliegtuigbouwers willen onbewezen technologie inzetten om de bemanning in de cockpit te reduceren. Piloten wereldwijd verzetten zich tegen deze maatregel die wellicht een gering kosteneffect heeft, maar een grote bezuiniging is op veiligheid.

Camiel Verhagen, voorzitter VNV: “Als piloot is het onze plicht mensen veilig naar hun bestemming te brengen. Wij staan achter nieuwe technologie die ten goede komt aan die veiligheid. Twee piloten die samenwerken met die technologie, brengen de veiligheid naar een hoger niveau. Op geen enkele manier is bewezen dat het vervangen van één piloot door deze technologie het veiligheidsniveau verhoogt.” Internationale studies en de praktijk tonen aan dat de mens dé essentiële factor is voor een hoge veiligheidsstandaard in de luchtvaart. Een systeem ontbreekt het bijvoorbeeld aan creativiteit, veerkracht, leiderschap, teamwerk en overlevingsinstinct.

Met deze campagne vraagt de VNV aandacht voor het belang van twee piloten in de cockpit. Iedereen die vindt dat er geen risico genomen mag worden met veiligheid en twee piloten het veiligst vindt, roepen we op de petitie ikwilveiligvliegen.nl te tekenen. Zo geven we gezamenlijk een belangrijk signaal af aan vliegtuigbouwers en de Europese luchtvaartautoriteit: veiligheid voor alles.

Er wordt bij dit alles natuurlijk niet gerept over een aantal andere heel belangrijke punten bij dit alles.

Er wordt niet gesproken over het grote en aantoonbare gevaar van vliegers die na een ‘coronavaccin’ een hartaanval hebben gekregen in de cockpit. Omdat er formeel nooit onderzoeken zijn geweest die bovenstaande bevestigen bestaat dit probleem officieel niet.

 hartaanval piloot Australia Virgin

In Amerika zijn de eisen voor de medische keuring van piloten stilletjes aangepast, omdat anders teveel zouden worden afgekeurd.

Een tweede belangrijk punt is dat als dit concept in 2027 zal worden ingevoerd, er toch minder mensen in een vliegtuig zullen stappen.

Dat is uiteraard ook precies de bedoeling, want op termijn zullen vakantievluchten voor gewone mensen helemaal in de ban worden gedaan in het kader van de klimaatzwendel.

Hieronder een tweetal korte video’s waarin twee ervaren vliegers in de eerste video uitleggen wat precies de bedoeling is en in de tweede verder ingaan op geplande tijdlijn van deze gebeurtenissen.



   

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...