Net zero betekent niet alleen geen benzine, maar ook geen huisdieren. Nu de agenda van de ‘decarbonisatie’ verder wordt uitgerold, moeten ook onze trouwe viervoeters eraan geloven. En dat gaat stap voor stap.
In het Engelse Sussex is voorgesteld om honden te weren uit parken. In de Amerikaanse staat Colorado is recentelijk een wetsvoorstel ingediend om huisdieren te belasten. Eigenaren zouden al hun honden, konijnen en zelfs goudvissen moeten registreren. Voor ongesteriliseerde en ongecastreerde katten en honden zou je dubbel moeten betalen. Het wetsvoorstel belandde na vurig verzet in de ijskast.
Een gemeenteraadslid uit het Engelse Dorset stelde tijdens een raadsvergadering over net zero voor om (middel)grote honden te verbieden. Het raadslid, Mark Howell, stelde onomwonden dat labradors net zoveel CO2 uitstoten als een SUV. Hij zei ook dat huisdieren een vijfde van de wereldvoorraad vlees en vis consumeren. Zijn voorstel: minder huisdieren of huisdieren onderling delen.
Eugenetica
Eugenetica is een terugkerend thema bij de ‘klimaatcrisis’. Donnachadh McCarthy schreef voor de Britse krant The Independent dat honden en katten ‘een verwoestende impact hebben op de planeet’.
Pets at Home, de grootste retailer voor huisdieren in Engeland, heeft zich gecommitteerd aan net zero door veganistisch eten te promoten. Het gevolg: de prijs van vleesproducten stijgt, waardoor het steeds moeilijker wordt om een grote hond te houden.
Net zo vervuilend als vliegen per privéjet
Ook de media doen een duit in het zakje. Zo schreef Euronews dat 90 miljoen huishoudens in de EU huisdieren hebben en dat dit net zo vervuilend is als vliegen per privéjet!
Euronews is bezorgd dat steeds meer mensen een huisdier nemen, vooral sinds de coronalockdowns. Dat komt omdat mensen op zoek zijn naar gezelschap in een geatomiseerde samenleving, die het gevolg is van overheidsbeleid, inclusief de net zero-zwendel, schrijft Niall McCrae voor Country Squire Magazine.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.