zaterdag 24 februari 2024

Europa staat voor een industriële vernietiging door netto-nul, waarschuwen 73 grote bedrijven

 februari 23, 2024   31  

 

Een groep van 73 grote bedrijven uit 17 sectoren, waaronder chemie, farmaceutica en machinebouw, heeft de ‘Verklaring van Antwerpen’ gelanceerd, waarin de EU wordt opgeroepen om de netto-nul regelgeving te versoepelen, de energiekosten te verlagen en meer te investeren, nu er nog wat industrie over is.

Matthew Lynn in de Telegraph heeft meer:

In de Verenigde Staten zijn er enorme subsidies. In China is er een industriële strategie die meedogenloos effectief wordt uitgevoerd. En toch zijn er in Europa alleen maar “deadlines en boetes”.

Luca de Meo, de baas van de gigantische Franse autofabrikant Renault, nam geen blad voor de mond toen hij deze week opriep tot een coherent antwoord van Groot-Brittannië, Frankrijk en de rest van de grote Europese industrielanden op de dreiging van de invoer van goedkope buitenlandse elektrische voertuigen.

Natuurlijk zou het makkelijk zijn om dit af te doen als de zoveelste industriële leider die oproept tot zachte leningen en tarieven om een niet-concurrerende industrie te redden. En toch is de Meo iets op het spoor. Netto-nul is een Chinees wapen geworden dat gericht is op het hart van de westerse concurrentiepositie.

Als we niet snel wakker worden en inzien dat we een betere manier moeten vinden om klimaatverandering tegen te gaan, dan staan onze industrieën op het punt om weggevaagd te worden.

De overgang van voertuigen op benzine naar voertuigen op batterijen werkt niet helemaal zoals gepland. Het was de bedoeling om een golf van investeringen teweeg te brengen, een heleboel “goedbetaalde groene banen” te creëren en tegelijkertijd de CO2-uitstoot drastisch te verminderen.

Renault leek op zijn beurt een leidende rol te gaan spelen. Met modellen zoals de ZOE was het bedrijf een vroege pionier op het gebied van relatief betaalbare EV. Het leek erop dat het bedrijf klaar was om wereldwijd marktleider te worden.

 

Op dit moment lijkt dat nog lang niet het geval. Chinese bedrijven staan op het punt om miljoenen goedkope EV’s op de Europese markt te dumpen.

“Het Verenigd Koninkrijk maakt dan wel geen deel meer uit van de EU, maar ik denk dat we in deze kwestie samen voor dezelfde uitdagingen staan,” stelt De Meo in een artikel voor Autocar.

“Met de verbrandingsmotor was ons leiderschap onbetwist… en het was een barrière voor nieuwkomers om de markt te betreden. Vandaag bevinden de Europeanen zich in een relatief kwetsbare positie”. Zijn argument is dat de EU en het VK moeten samenwerken om terug te vechten en te beschermen wat een van de belangrijkste industrieën van het continent blijft.

Daar heeft hij zeker gelijk in. In de VS heeft president Biden een belastingkredietregeling gelanceerd die bijna 400 miljard dollar aan subsidies zal besteden.

Ondertussen heeft China enorme bedragen gestoken in de bouw van EV’s, het heeft de controle verworven over essentiële mineralen die nodig zijn om ze goedkoop te maken en het staat nu op het punt om het Westen te overspoelen met modellen die de Europese fabrikanten op het gebied van kwaliteit en prijs wel eens zouden kunnen overtreffen.

In plaats van een renaissance van de Europese productie op gang te brengen, leidt het streven naar netto-nul in plaats daarvan tot een dreigende deïndustrialisatie. Het begint misschien met de machtige auto-industrie, waarin het continent ooit wereldleider was, maar het herhaalt zich steeds weer elders.

Deze week nog lanceerde een groep van grote Europese industrieën de “Verklaring van Antwerpen”, waarin de EU wordt opgeroepen om de regelgeving te versoepelen, de energiekosten te verlagen en meer te investeren, nu er nog wat industrie over is.

 

De verklaring is ondertekend door 73 grote bedrijven uit 17 sectoren, waaronder chemie, farmaceutica en machinebouw, en stelt dat “vestigingen worden gesloten, productie wordt stopgezet, mensen worden ontslagen… Europa heeft dringend een business case nodig.

Hier is echter het probleem. Alle grote Europese regeringen, inclusief het Verenigd Koninkrijk natuurlijk, zijn nog steeds fanatiek voorstander van netto-nul, en dat weerhoudt hen ervan om goed te reageren.

Neem bijvoorbeeld auto’s. Normaal gesproken zouden de EU of Groot-Brittannië waarschijnlijk een “antidumping”-actie starten tegen goedkope import van Chinese EV’s en tarieven opleggen om onze fabrikanten in staat te stellen te concurreren.

Maar hoe kunnen we dat doen als we de verkoop van benzineauto’s vanaf 2035 hebben verboden en we ze zo snel mogelijk willen uitfaseren?

We zouden ook beperkingen en tarieven kunnen opleggen aan Chinese zonnepanelen, die nu die specifieke markt domineren. Maar hoe kunnen we dat doen als we wettelijk gemandateerde doelen hebben om het aandeel van alternatieve energie te vergroten?

Het prijskaartje is al schrikbarend hoog en we zijn er jammerlijk niet in geslaagd om de capaciteit op te bouwen om onze eigen apparatuur tegen concurrerende prijzen te maken. Als er een keuze moet worden gemaakt tussen netto-nul en economisch succes, zijn onze politici verontrustend duidelijk over wat voorrang heeft.

Het is hetzelfde verhaal in de hele economie. We hebben de energieprijzen de pan uit laten rijzen, plannen gemaakt om onze eigen offshore olievelden te sluiten en de groei van fracking tegengehouden, ook al heeft het voor economische hausse gezorgd in Noord-Amerika.

  Idiote klimaatactivisten die zichzelf aan de weg 'vastlijmden' hebben misschien een amputatie nodig

 

We hebben het feit genegeerd dat deze keuzes bedrijven failliet laten gaan – en Chinese rivalen met veel lagere energiekosten toestaan om Europese bedrijven te overrompelen.

De harde waarheid is dat China de netto-nul als wapen heeft gebruikt en er een manier van heeft gemaakt om industrieel leiderschap te grijpen. Amerika reageert, zij het misschien te laat en met te veel staatscontrole. Maar Europa is aan het spartelen geslagen en staat op het punt om weggevaagd te worden.

Het continent heeft een complete puinhoop gemaakt van de overgang naar netto-nul, door naïef te veronderstellen dat het banen zou creëren en dat zijn rivalen alleen geïnteresseerd waren in het redden van de planeet en niet in het veiligstellen van een voorsprong voor hun eigen industrieën.

Het is heel goed mogelijk om de twee doelstellingen te combineren, maar dat zal niet lukken door simpelweg “deadlines en regelgeving” of met naïeve retoriek over “groene banen.”

Zowel het VK als de EU hebben een complete reset nodig, waarbij wordt bekeken welke industrieën moeten worden beschermd, hoe de kosten concurrerend kunnen worden gehouden en, waar nodig, hoe de CO2-uitstoot volgens een realistisch tijdschema kan worden verminderd.

Het is nog niet te laat om dat te doen, maar tegen de tijd dat Renault is gesloten en zelfs de Fransen rondrijden in Chinese BYD’s, zal het te laat zijn.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/europa-staat-voor-een-industriele-vernietiging-door-netto-nul-waarschuwen-73-grote-bedrijven/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...