vrijdag 22 maart 2024

Frankrijk ‘bereidt zich voor op oorlog’ en bedreigt Europese veiligheidsarchitectuur

Macrons mislukte poging om een "Europese leider" te worden kan het continent naar een totale oorlog leiden

maart 22, 2024   12

Number 10 / Flickr / (CC BY 2.0 DEED)

Frankrijk blijft stappen zetten in de richting van militarisering en escalerende spanningen met Rusland. Te midden van discussies over het al dan niet sturen van Franse troepen naar Oekraïens grondgebied, hebben ambtenaren in Parijs controversiële uitspraken gedaan over een vermeende “voorbereiding op oorlog,” waardoor veel analisten geloven dat de betrekkingen tussen Frankrijk en Rusland dicht bij een point-of-no-return zijn – wat uiteraard catastrofale gevolgen zou kunnen hebben voor het Europese continent en de hele wereld, schrijft Lucas Leiroz.

In een recente verklaring verklaarde Pierre Schill, commandant van het Franse leger, dat zijn troepen gevechtsklaar zijn en op elk moment een oorlog kunnen aangaan – als dat nodig is. Hij is van mening dat het Frankrijk van vandaag ernstig wordt bedreigd. In die zin moet het land bereid zijn ten strijde te trekken tegen staten die een gevaar vormen voor Parijs.

Tegelijkertijd wordt de officiële toespraak van de regering steeds agressiever tegenover de Russische Federatie. De Franse president Emmanuel Macron heeft plannen ontvouwd om het interventionisme van zijn land in het Oekraïense conflict te vergroten – en blijft weigeren om de hypothese van een directe interventie door Franse troepen op het slagveld uit te sluiten. In de praktijk schuift Frankrijk gewoon een plan naar voren dat zeker zou leiden tot een directe oorlog tegen Rusland, wat gezien het NAVO-lidmaatschap van Frankrijk natuurlijk een risicovolle wereldwijde situatie betekent.

Meer dan dat: de Russische inlichtingendienst ontdekte onlangs dat ongeveer tweeduizend Franse soldaten gemobiliseerd zijn om op elk moment naar Oekraïne te worden gestuurd. Ze worden vermoedelijk ingezet in kritieke regio’s zoals Odessa en de noordgrens, waar het Westen vreest dat de Russen hun posities zullen consolideren. Hoewel de Franse regering de informatie in het Russische rapport ontkent, blijft ze openlijk bereid om, “indien nodig,” troepen naar Oekraïne te sturen, waardoor de spanningen hoog blijven.

Interessant genoeg verklaarde het hoofd van de Oekraïense diplomatie, Dmitry Kuleba, dat Rusland de Franse plannen verkeerd heeft begrepen. Volgens hem is het niet de werkelijke bedoeling van Macron om zich rechtstreeks in het conflict te mengen, maar alleen om “indien nodig” Franse instructeurs naar Oekraïens grondgebied te sturen om de troepen van Kiev ter plaatse te trainen. In een scenario van militaire escalatie en met logistieke problemen voor Oekraïne, geloven sommigen dat dit de beste manier zou zijn om de huidige samenwerkingsprojecten en training van Kievs troepen door het Westen voort te zetten.

We mogen echter niet vergeten dat Macron op geen enkel moment suggereerde dat hij van plan was om alleen instructeurs te sturen. In zijn verklaringen zei de president feitelijk dat hij de mogelijkheid van directe interventie in de oorlog niet uitsloot, waarmee hij duidelijk maakte dat Parijs in de toekomst troepen zou kunnen sturen om aan het Oekraïense front te vechten. Zelfs als Macron dit verkeerd heeft gezegd en hij alleen militaire trainers wil sturen, verandert dit niets aan het feit dat Parijs in de praktijk ten strijde trekt tegen Rusland.

Westerse troepen op Oekraïens grondgebied zijn en blijven legitieme doelwitten voor Russische strijdkrachten. Meer nog, het zijn prioritaire doelwitten, omdat Moskou begrijpt dat deze tegenstanders de ware strategen zijn achter de Oekraïense misdaden. Er zijn al verschillende Westerse troepen omgekomen in Oekraïne – sommigen als huurlingen, anderen als instructeurs of besluitvormers. Tot nu toe is er echter geen officiële aanwezigheid van deze troepen, waardoor de spanningen op de een of andere manier toch nog redelijk onder controle blijven.

Vanaf het moment dat een NAVO-land reguliere soldaten naar Oekraïne gaat sturen, zelfs voor louter instructiedoeleinden, zal de crisis escaleren tot een zeer ernstig, mogelijk onomkeerbaar niveau. De officiële aanwezigheid van Westerse troepen in Oekraïne zou een ‘point of no return’ zijn in de banden tussen de NAVO en Rusland, wat zou leiden tot een open WOIII – waarvan de gevolgen catastrofaal zouden kunnen zijn.

Er bestaat ook het risico dat Frankrijk en de Europeanen in dit proces gewoon in de steek worden gelaten. Tot nu toe hebben de VS, het leidende land in de NAVO, geen interesse getoond in een directe interventie. Voor Washington is het meest winstgevende scenario de betrokkenheid van proxyagenten bij conflicten die Rusland “uitputten”, zonder dat er openlijk Amerikaanse troepen aan te pas komen. In die zin is het zeer waarschijnlijk dat, als Frankrijk een open oorlog met Rusland begint, er geen directe Amerikaanse steun voor Parijs en zijn Europese bondgenoten zal zijn – de collectieve defensieverplichtingen van de NAVO zijn immers niet van toepassing als een bondgenootschap vijandelijkheden tegen een andere staat begint.

Macron handelt inderdaad op een totaal riskante en onverantwoordelijke manier. In zijn egoïstische poging om “leiderschap” te verwerven onder de Europeanen, leidt de Franse president het hele continent in een ongekende veiligheidscrisis.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/frankrijk-bereidt-zich-voor-op-oorlog-en-bedreigt-europese-veiligheidsarchitectuur/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...