woensdag 3 april 2024

Forbes-lijst met miljardairs telde nooit meer landgenoten: dit zijn de rijkste Belgen

 

      Ségolène Gallienne, Nicolas D’Ieteren en Fernand Huts. © BELGA

Nooit eerder stonden er zoveel Belgen in de nieuwe lijst van miljardairs van het zakenblad ‘Forbes’. Dit jaar staan er meer dan dubbel zoveel Belgen in de lijst vergeleken met vorig jaar: toen vier, nu tien. Wie zijn die miljardairs? En hoe vergaarden ze hun rijkdom?

HR 03-04-24, 20:16

https://www.hln.be/nieuws/forbes-lijst-met-miljardairs-telde-nooit-meer-landgenoten-dit-zijn-de-rijkste-belgen~a4584a91/

Niet enkel in ons land stijgt het aantal miljardairs. Volgens ‘Forbes’ zijn er wereldwijd nu meer miljardairs dan ooit: 2781. Dat zijn er 141 meer dan vorig jaar en 26 meer dan in het vorige recordjaar 2021. De rijkste man ter wereld is volgens de lijst op dit moment de Franse luxepaus Bernard Arnault (216 miljard euro). In de top drie staan ook Elon Musk (181 miljard euro) en Jeff Bezos (180 miljard euro).

In de lijst van dit jaar staan tien Belgen, meer dan het dubbele van vorig jaar. Dit betekent echter niet dat het aantal miljardairs in België meer dan verdubbeld is. Wel is het zo dat ‘Forbes’ ons land deze keer grondiger heeft geanalyseerd. De precieze methode die ‘Forbes’ hanteert, is niet duidelijk. Het zakenblad houdt rekening met de waarde van aandelen en tracht de waarde van andere eigendommen te schatten.

Dit is volgens de lijst van ‘Forbes’ een overzicht van de tien rijkste Belgen (de rijkste staat onderaan):

Blijf op de hoogte

Krijg een melding bij belangrijke berichten over Breaking nieuws.

10. Fabien Pinckaers (€ 1,9 miljard)

Fabien Pinckaers (45) is een van de nieuwkomers in de lijst en de jongste miljardair van het land. Hij is bekend als CEO van softwarebedrijf Odoo. Op zijn dertiende schreef hij al softwareprogramma’s voor bedrijven. “Ik gedraag me altijd alsof ik geen geld heb, en dat is vaak het geval”, verklaarde Pinckaers in 2018 aan ‘L’Echo’. De ultieme luxe omschreef hij als “tijd hebben om te doen wat je wil en van niets of niemand afhankelijk zijn.”

9. Pierre van der Mersch (€ 2 miljard)

Pierre van der Mersch (89) was jarenlang de drijvende kracht achter de Belgische beursgenoteerde investeringsmaatschappij Brederode. Die holding heeft een beheerd vermogen van meer dan 3 miljard euro.

8. Theo Roussis (€ 2,7 miljard)

Theo Roussis is de zoon van een Griekse olijvenhandelaar die in Madrid, waar hij studeerde, kennis maakte met Gunhilde van Gorp. Zij is de dochter van Raf Van Gorp uit Arendonk. Roussis werd in 1993 de opvolger van zijn schoonvader. Als CEO van Ravago bouwde Theo Roussis de chemische reus verder uit.

7. Ségolène Gallienne (€ 2,8 miljard)

Ségolène Gallienne (46) erfde als dochter van de voorheen rijkste Belg Albert Frère een van de grootste fortuinen ooit in ons land. Het ging om maar liefst 6 miljard euro, die ze moest delen met haar halfbroer Gérald (69). Albert Frère, die in 2018 overleed, was tot 2015 CEO van de Belgische investeringsmaatschappij GBL.

6. Gerald Frère (€ 3 miljard)

Gerald Frère (72) erfde als zoon van de voorheen rijkste Belg Albert Frère een van de grootste fortuinen ooit in ons land. Het ging om 6 miljard euro, die hij moest delen met zijn halfzus Ségolène Gallienne.

5. Catheline Perier-D’Ieteren (€ 3 miljard)

Catheline Perier-D’Ieteren behoort tot de familie D’Ieteren. Ze is de zus van Roland D’Ieteren, de gewezen CEO van de beursgenoteerde autogroep, die zelf in 2020 overleed aan corona. De familie was jarenlang eigenaar van de VW-fabriek in Vorst en werd later verdeler van automerken als Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche, Rolls Royce en Bentley in ons land. De groep nam ook Carglass over.

4. Alexandre Van Damme (€ 3,1 miljard)

Alexandre Van Damme is de grootste individuele aandeelhouder van AB InBev, de grootste brouwerij ter wereld. Van Damme was van 2007 tot 2020 de rijkste Belg. Zijn grootvader stond aan het hoofd van brouwerij Piedbœuf, bekend van het bier Jupiler, die later fuseerde met brouwerij Artois tot Interbrew. Dit fusioneerde in 2004 met het Braziliaanse Ambev tot InBev. Sinds de overname van Anheuser-Busch in 2008 draagt het bedrijf de naam AB InBev.

3. Fernand Huts (€ 3,1 miljard)

De Antwerpse miljardair Fernand Huts (72) is de baas van Katoen Natie en grootaandeelhouder van afvalverwerker Indaver. Hij is daarnaast ook kunstverzamelaar en eigenaar van de iconische Boerentoren in Antwerpen, die hij een futuristische make-over wil geven. Naar verluidt verbleef Huts als student meer in het café dan in de les, maar dat belette niet dat hij een succesvolle zakenman werd.

2. Nicolas D’Ieteren (€ 3,7 miljard)

Nicolas D’Ieteren (49) is de zoon van de eerder genoemde Roland D’Ieteren. Hij is voorzitter bij de mobiliteitsreus D’Ieteren Group, maar woont in het Zwitserse skigebied Anzère.

1. Eric Wittouck (€ 7,9 miljard)

Eric Wittouck (77) heeft zijn vermogen voornamelijk verworven met suiker van de Tiense Suikerraffinaderij. In 1989 verkocht zijn familie de suikerraffinaderij. De opbrengst werd geherinvesteerd in andere bedrijven, waaronder Weight Watchers, waarmee Wittouck miljarden verdiende. De miljardair woont in Monaco.

Lees ook:

Het mysterie Eric Wittouck, de man zonder gezicht die een miljardenimperium opbouwde dankzij memorabele investeringen (+)

HLN ONDERZOEK. Deze families hebben Belgische automarkt in handen, terwijl kleine garages steeds meer verdwijnen (+)

PORTRET. Als student zat hij meer op café dan in de les: wie is Antwerps zakenschelm Fernand Huts (72)? (+)

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...