zondag 30 juni 2024

Ursula von der Leyen symboliseert hoe de Europese Commissie incompetentie en corruptie tot norm heeft verheven

juni 30, 2024

© European Union, 2024 / European Commission (Nicolas Fauqué) / Wikimedia / (CC BY 4.0)

Als er één persoon is die meer dan wie ook symbool staat voor de onbekwaamheid van de Europese Commissie, dan is het wel de voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen (hierna VDL).

Vragen over VDL’s  gebrek aan eerlijkheid doken voor het eerst op in 2015 toen ze werd beschuldigd van plagiaat op haar proefschrift. Ze werd uiteindelijk vrijgesproken van de beschuldigingen, maar zoals de BBC op 9 maart 2016 meldde, gaf de voorzitter van de Hannover Medical School, Christopher Baum, toe dat “het proefschrift van mevrouw von der Leyen plagiaat bevatte,” maar hij voegde eraan toe dat “er geen opzet was om te misleiden.” Haar eerste gelukkige ontsnapping, schrijft George Georgiou.

VDL’s gebrek aan eerlijkheid ging door toen ze tussen 2013 en 2019 minister van Defensie van Duitsland was. Tijdens haar ambtstermijn op het ministerie raakte ze verwikkeld in een schandaal over betalingen van 250 miljoen euro aan consultants in verband met wapencontracten. De Duitse federale rekenkamer ontdekte dat van de €250 miljoen die was gedeclareerd voor advieskosten, slechts €5,1 miljoen was uitgegeven. Bovendien was een van de consultants McKinsey & Company, waar de zoon van VDL een medewerker van was, wat een mogelijk belangenconflict opleverde. Ook bleek dat berichten over de contracten waren verwijderd van twee mobiele telefoons van VDL. Hoewel ze uiteindelijk werd vrijgesproken van beschuldigingen van corruptie, blijven er tot op de dag van vandaag vragen over haar eerlijkheid in die periode.

Nadat ze twee schandalen had overleefd, kon VDL haar geluk niet op toen Macron in juli 2019 samen met Merkel het Spitzenkadidaten-proces omzeilde en haar nomineerde als opvolger van Jean-Claude Junker als hoofd van de Europese Commissie. Het Spitzenkadidaten-proces, waarbij de belangrijkste kandidaat naar voren komt en vervolgens wordt geratificeerd door het Europees Parlement, is op zichzelf al enigszins geheimzinnig. In VDL’s geval had ze het geluk dat de EU het niet eens kon worden over een van de twee belangrijkste kandidaten van dat moment, Martin Weber en Frans Timmermans. Het was dus aan de uitmuntende oplosser Macron en VDL’s mentor Merkel om tot een akkoord te komen met behulp van dat grote democratische en transparante instrument dat ‘achterkamertjesdeal’ heet. De benoeming van VDL werd aanvaard door de Europese Raad en op 16 juli stemde het Europees Parlement voor haar benoeming. Maar het was een nipte stemming. Van de in totaal 747 Parlementsleden stemden er slechts 383 voor haar, 327 stemden tegen, 22 onthielden zich van stemming en één stem was ongeldig. Volgens de EU-regels moet de voorzitter van de Commissie worden gekozen met meer dan 50% van de stemmen van de Parlementsleden. Ze kreeg dus slechts 9 stemmen meer dan de drempel. Vergelijk dit met haar voorganger Juncker, die in 2014 422 stemmen kreeg.

Na haar benoeming tot voorzitter van de Europese Commissie raakte VDL opnieuw verwikkeld in een controverse, dit keer over de aankoop van het Covid-19 vaccin bij Pfizer. Het schandaal, dat in de media de naam Pfizergate kreeg, had betrekking op de aankoop van 1,8 miljard doses van het Pfizer-vaccin voor gebruik in de hele EU. Het bleek dat: a) het aantal doses veel groter was dan nodig, waardoor een aanzienlijk aantal vernietigd of gedoneerd moest worden; b) de overtollige doses de EU 4 miljard euro kostten; c) de totale waarde van het contract, dat volgens Politico ongeveer 20 miljard euro bedroeg, opgeblazen was; en d) de meest schadelijke beschuldiging, het contract voor de vaccins rechtstreeks onderhandeld was tussen VDL en Albert Bourla, de CEO van Pfizer. De onderhandelingen werden gevoerd door middel van sms-berichten, die VDL later beweerde te hebben verwijderd.

The New York Times, die in eerste instantie het onderzoek naar Pfizergate uitvoerde, spande een rechtszaak aan tegen de Europese Commissie omdat deze geen toegang gaf tot de sms-gesprekken tussen VDL en Bourla. In België diende een lobbyist, Frederic Baldan, een strafklacht in wegens corruptie en het vernietigen van documenten. De Belgische rechtszaak werd uiteindelijk overgenomen door het Europees Openbaar Ministerie, dat een strafrechtelijk onderzoek instelde. De uitkomst van deze juridische procedures/onderzoeken is nog steeds hangende.

Je zou denken dat de onvoorzichtige VDL een lesje zou hebben geleerd uit al deze misstappen, maar het lijkt erop dat niets Ursula en een goed schandaal in de weg staat. Dat brengt ons bij haar laatste onfatsoenlijkheid, vriendjespolitiek. In januari van dit jaar had VDL collega CDU-politicus Martin Pieper benoemd in een nieuw gecreëerde en lucratieve functie van speciaal gezant voor het MKB. De benoeming werd in februari gemeld door La Matinale Europeenne, maar pas in april kreeg de controverse rond de benoeming ruime aandacht in de Engelstalige media.

 

De benoeming was om twee redenen controversieel: 1) het wervingsproces was gebrekkig en 2) de keuze voor Pieper werd gezien als politiek gemotiveerd. Wat de eerste kwestie betreft, onthulde een anonieme EU-functionaris dat er twee andere kandidaten waren, een uit Zweden en een uit Tsjechië, die beter hadden gescoord dan Pieper in het wervingsproces.

Wat de tweede kwestie betreft, bestond het sterke vermoeden dat Pieper door VDL was gekozen om in de gunst te komen bij de CDU en zo hun steun te winnen voor haar herbenoeming als hoofd van de Europese Commissie. De benoeming leidde tot heftige reacties van zowel andere leden van de Commissie als van leden van het Europees Parlement. Vier hoge commissarissen, waaronder Joseph Borrell en de commissaris voor de interne markt, Thiery Breton, schreven VDL op 27 maart een brief waarin ze hun bezorgdheid uitten over het gebrek aan transparantie en onpartijdigheid van de benoeming. Op 11 april stemden de leden van het Europees Parlement met 382 tegen 144 voor het intrekken van de benoeming van Pieper. Hoewel de stemming niet bindend was voor de Commissie, werd Pieper’s positie onhoudbaar en op 16 april nam hij ontslag. In de woorden van Daniel Freund, een Duits/Groen lid van het Europees Parlement, waarover Euronews berichtte, was het “triest en beschamend.” Hij voegde eraan toe: “Ik weet niet hoe we dit aan de kiezers kunnen uitleggen”.

Op het moment van schrijven meldde Euronews dat er een deal is gesloten voor haar herbenoeming. Het is niet duidelijk wanneer het Europees Parlement voor het eerst voor haar zal stemmen, maar dat zal waarschijnlijk later deze week zijn. De exacte datum is een triviale kwestie. Wat niet triviaal is, is dat VDL’s herbenoeming voor nog eens 5 jaar, ondanks alle hierboven genoemde misstanden, zou bevestigen wat velen al enige tijd bepleiten, namelijk dat de EU radicaal hervormd moet worden. De EU-burgers moeten zien dat de EU-instellingen veel transparanter, verantwoordelijker en democratischer worden.

 


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/ursula-von-der-leyen-symboliseert-hoe-de-europese-commissie-incompetentie-en-corruptie-tot-norm-heeft-verheven/

AfD-leider Alice Weidel wil dat er verantwoording wordt afgelegd na ‘vele vaccindoden’

Er waren zo veel vaccindoden en zo veel mensen met bijwerkingen, zei AfD-leider Alice Weidel donderdagavond tijdens  een bijeenkomst in Hamb...