Statisticus Herman Steigstra laat in een grafiek voor zes leeftijdsgroepen de verhoogde kans om te overlijden in één van de jaren 2020-2023 zien. Hij baseert zich daarbij op cijfers van het CBS.
Wat valt op? Het meest in het oog springend is dat er in 2020 kennelijk binnen de groep van 55-65 jaar voldoende immuniteit bestond, want er was vrijwel geen oversterfte bij deze leeftijd.
Het meest schokkende is de sterke toename van sterfte in 2021, toen de prik werd uitgerold, bij de groep van 45-65 jaar. Opeens 9 procent meer sterfte dan in 2020.
Alarmerend beeld
Wellicht de grootste zorg gaat inmiddels uit naar de leeftijden 35-45 jaar. Daar loopt de oversterfte nog steeds op met meer dan een procent per jaar, aldus Steigstra.
Wat valt nog meer op? De oversterfte onder jongeren is inmiddels verdrievoudigd sinds 2020, laat hij zien in een grafiek waarin ook de jongste leeftijden zijn opgenomen. Steigstra spreekt van ‘een alarmerend beeld’.
In 2020 was de oversterfte slechts 3 procent, maar dat is in 2022 opeens verdrievoudigd. In 2023 overleden er bijna 200 jongeren meer dan verwacht en dat aantal lijkt nog steeds met de jaren te stijgen.
Einde nog lang niet in zicht
Steigstra licht toe dat de jongste leeftijdsgroep pas laat in 2021 aan de beurt was voor vaccinatie en dat we dus nog weinig effect in 2021 zien voor de jongeren.
“Hugo de Jonge vond dat elk overlijden er één te veel was, maar 200 jongeren per jaar? Dat zijn er vier per week meer dan gemiddeld. Ik ben nu even stil.”
“Sprakeloos, bijna doodstil, word je als je de onderstaande cijfers leest. Maar veel erger nog is dat, na hartverscheurend verlies en diepe rouw, het in de toekomst voortaan ook letterlijk doodstil bij elke week (!) vier gezinnen en families zal zijn na verlies van hun kind, geliefde, vader of moeder onder de 35 jaar,” reageert psycholoog en jurist André Rozendaal.
“En helaas is het einde van deze oversterfte nog lang niet in zicht,” voegt hij eraan toe.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.