zondag 28 juli 2024

Rusland niet welkom bij Olympische Spelen, maar veroordeelde kinderverkrachters wel


Bij de aankondiging van beachvolleyballer Steven van de Velde op de Olympische Spelen in Parijs was boegeroep te horen in het stadion bij de Eiffeltoren. Ook werd hij uitgejouwd. Over de 29-jarige Nederlander is de afgelopen weken ophef ontstaan door een eerdere veroordeling voor seks met een 12-jarig (!) meisje.

Van de Velde werd in 2016 in Engeland veroordeeld tot vier jaar cel voor het seksueel misbruiken van een minderjarige. Het delict gold door de leeftijd van het meisje als verkrachting, ongeacht of zij instemde. Na zijn veroordeling werd de kinderverkrachter uitgeleverd aan Nederland, waar hij al na 12 maanden vrijkwam.

Mediastorm

Hoewel hij weer mag deelnemen aan internationale toernooien, is vanwege de ophef besloten dat Van de Velde buiten het olympisch dorp zou verblijven en niet met journalisten zou praten.

Rond Van de Velde ontstond zondagochtend een mediastorm, toen tientallen internationale journalisten zijn partner Matthew Immers ondervroegen.

Van de Velde en Immers zijn de Spelen begonnen met een nederlaag tegen een lager geklasseerd duo uit Italiƫ.

Niet welkom

Ondertussen mag Rusland niet meedoen aan de Olympische Spelen. Er nemen welgeteld 15 Russische en 16 Wit-Russische atleten deel, maar zij komen onder neutrale vlag uit. In teamsporten zijn beide landen niet welkom in Parijs.

Ook heeft Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming gegeven verslag te doen van de Spelen. Maar liefst 4000 accreditatieverzoeken zijn afgewezen. Het Kremlin beschuldigde Frankrijk vervolgens van het ondermijnen van de persvrijheid.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...