Statisticus Herman Steigstra heeft de actie van het RIVM in beeld gebracht met de sterftecijfers sinds 2016. Vanaf april 2021 zitten de weekcijfers opeens vrijwel altijd boven de baseline, de verwachte sterfte.
En wat doet het RIVM vervolgens? Het instituut laat de bandbreedte sinds 2022 elke zomer toenemen. Die is inmiddels bijna 10 procent hoger dan wat we zouden moeten verwachten op basis van onze levensverwachting vóór de coronacrisis.
Net als de oversterfte medio 2022 structureel buiten het blauwe gebied dreigt te vallen, stijgt de RIVM-band met 6 procent, net voldoende om de oversterfte om te buigen tot ‘niet verhoogd’, merkt Steigstra op. “Boem, daar ligt het!” schrijft hij erbij.
Maar liefst 4484 hoger
De situatie is inmiddels als volgt: er zal vrijwel elke week oversterfte zijn, maar het RIVM zal dat vrijwel elke week melden als ‘niet verhoogd’.
Het RIVM-model voorspelt dat we voor het seizoen 2024-25 met nog meer oversterfte rekening moeten houden, maar volgens de voorspelling van het model dus ‘niet verhoogd’.
Volgens de nieuwste RIVM-cijfers zal de verwachte sterfte komende 52 weken maar liefst 4484 hoger zijn dan de afgelopen 52 weken, merkt ingenieur Hans Verwaart op. Die oversterfte wordt dus administratief geneutraliseerd. Dat terwijl er nog steeds oversterfte is van 10 procent of hoger.
Slecht weer op komst
Steigstra: “Helaas levert het RIVM er niet de verklaring bij waarop deze prognose is gebaseerd. Slecht weer op komst, dat wel!”
“Sinds mei 2021 gaan er per week 300 tot 400 mensen meer dood dan je zou mogen verwachten. Als ze in een vliegtuig hadden gezeten, zouden we iedere week een herdenking hebben. Met ernstige gezichtjes, excuses en bloemenkransen met witte lelies,” merkt medisch adviseur Wendy Mittemeijer op.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.