zaterdag 13 juli 2024

Bill Gates steunt startup die nepboter maakt van CO2; kan de weg vrijmaken voor voedsel zonder landbouw

7

         Image by pvproductions on Freepik

Een door Bill Gates gesteunde startup Savor zegt dat zijn synthetische “veganistische” vet, gemaakt zonder vee of de gewassen die nodig zijn voor margarine, de uitstoot van koolstof kan verminderen en regenwouden kan redden. Er wordt echter geen informatie gegeven over de voedingswaarde of ongewenste chemicaliën in het nepvet. Ze lijken het punt te missen, misschien opzettelijk, dat voedsel voedzaam hoort te zijn.

Een nieuw type dieetvet zou binnenkort te koop kunnen zijn in de VS, nu onderzoekers en ondernemers in een race verwikkeld zijn om de eerste synthetische “voedingsmiddelen” te ontwikkelen, schrijft Rhoda Wilson.

Volgens New Scientist heeft de Amerikaanse startup Savor een “boter” gemaakt van koolstof, in een thermochemisch systeem dat meer lijkt op de verwerking van fossiele brandstoffen dan op de productie van voedsel. “Er is geen biologie betrokken bij ons specifieke proces,” zegt Kathleen Alexander van het bedrijf.

In een Substack-artikel dat in december 2023 werd gepubliceerd, schreef Alexander: “De vetten die we bij Savor maken, kunnen worden geproduceerd uit fossiele brandstoffen zoals aardgas of uit opgevangen CO2 en groene waterstof … We kunnen niet enthousiaster zijn om deze nieuwe vetten op de wereld te brengen.”

Savor noemt ze “nul koolstofvetten” en “koolstofneutrale vetten”. Ze snappen de ironie niet.

Hoe maakt Savor nul koolstofvetten?

“De Californische startup heeft de basis van de scheikunde gebruikt om zijn product te maken. Volgens de website heeft vet, net als elk ander molecuul, een vaste chemische formule. Het gebruikt koolstofdioxide als uitgangspunt om vetmoleculen te bouwen met behulp van warmte en waterstof,” legt Interesting Engineering uit zonder verdere details te geven, wat niet verrassend is omdat de website van Savor er geen lijkt te hebben.

We konden echter wel wat details over hun proces vinden in een presentatie die werd gegeven op de Good Food Institute-conferentie in september 2023. In een sessie met de titel ‘Commercial innovation of alternative fat ingredients‘ presenteerde Chiara Cecchini, directeur bedrijfsontwikkeling van Savor, het onderstaande diagram om het proces te laten zien dat ze gebruiken om de synthetische vetten te maken die ze ons willen laten eten.
Merk op dat de input begint met paraffinewas en CO2. Cecchini legde uit: “We beginnen met een input die in principe bestaat uit CO2 en groene waterstof in de vorm van paraffine en dan nemen we die paraffinewas en oxideren we ze in principe.”

‘Savor Makes Fat From The Air’ geknipt uit het origineel van de conferentie door The Technivore (tijdstempel 3:28)

Lekker, het water loopt de veganisten in de mond.
Interessante techniek vervolgd:

Savor is ervan overtuigd dat zijn technologie kan worden gebruikt om boter en meerdere andere van dieren afgeleide vetten te maken, zoals melk en kaas. Het bedrijf is ook van plan om deze benadering te gebruiken om ijs en eetbare oliën te maken.

Een ander hoogtepunt van deze technologie is dat het zeer schaalbaar is en snel zou kunnen worden ingezet om dierlijke vetten te vervangen. De enige hindernis zou zijn om mensen ervan te overtuigen om een product dat is gemaakt met behulp van revolutionaire technologie in hun dagelijks leven toe te passen.

Op dit punt hoopt Gates een verschil te kunnen maken. “Het idee om over te stappen op vetten en oliën die in het laboratorium zijn gemaakt, kan op het eerste gezicht vreemd lijken,” schreef Gates eerder dit jaar in een blogpost. “Maar hun potentieel om onze ecologische voetafdruk aanzienlijk te verminderen is immens. Door bewezen technologieën en processen in te zetten, komen we een stap dichter bij het bereiken van onze klimaatdoelstellingen.”
Eet fossiele brandstoffen’: Door Bill Gates gesteund bedrijf maakt boter uit lucht, Interesting Engineering, 10 juli 2024

Wie heeft er in Savor geïnvesteerd?

Bill Gates bijvoorbeeld.

In een blogpost die leest als een liefdesbrief aan “the greasy, oily sizzle” dat cheeseburgers zo lekker maakt, beschreef de miljardair-medeoprichter van Microsoft waarom zijn durfkapitaalbedrijf, Breakthrough Energy Ventures (“BEV”), in Savor investeerde.
“Bij het proces komen geen broeikasgassen vrij en het gebruikt geen landbouwgrond en minder dan een duizendste van het water dat traditionele landbouw gebruikt. En het allerbelangrijkste, het smaakt echt goed, want chemisch gezien is het echt,” schreef hij.
Volgens Pitchbook heeft Savor tot nu toe meer dan $33 miljoen opgehaald bij BEV en andere venture capital-bedrijven, waaronder Climate Capital en CPT Capital.

Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid?

Savor richt zich alleen op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, dierenleed en de impact op het milieu. We hebben de voedingswaarden in hun producten niet kunnen vinden, noch een beoordeling van de gevolgen voor de gezondheid.

In zijn blog erkent Gates dat dierlijke vetten voedzaam zijn, maar in dezelfde zin probeert hij hun waarde te bagatelliseren door ze te vergelijken met een hunkering of een “suikerkick”:

Ons plan kan niet zijn om simpelweg te hopen dat mensen voedingsmiddelen opgeven waar ze naar verlangen. Mensen zijn immers niet voor niets zo ingesteld op dierlijke vetten – omdat ze de meest voedingsrijke en calorierijke macronutriënt zijn – op dezelfde manier waarop we zo ingesteld zijn op suiker voor een instant energiekick.

Vet – en goed voor de planeet, Gates Notes, 13 februari 2024

Voor de rest van zijn blog negeert Gates de voedingswaarde van natuurlijke vetten volledig en heeft hij het over “klimaatverandering”.

[Savor] heeft een proces ontwikkeld waarbij kooldioxide uit de lucht en waterstof uit water wordt gehaald, verhit en geoxideerd om de scheiding van vetzuren en vervolgens de formulering van vet in gang te zetten … Bij het proces komen geen broeikasgassen vrij en het gebruikt geen landbouwgrond en minder dan een duizendste van het water dat traditionele landbouw gebruikt.

De focus op dierlijke vetten is een prioriteit omdat ze een buitenproportionele invloed hebben op het klimaat – en een buitenproportionele rol spelen in veel geliefde voedingsmiddelen. Maar zelfs als we van de ene op de andere dag de uitstoot van de productie van alle dierlijke vetten zouden kunnen elimineren, hebben we nog steeds een uitdaging: zelfs sommige plantaardige vetten en oliën kunnen een probleem vormen voor de klimaatverandering. De grootste boosdoener is palmolie. [bla, bla, bla].
… bedrijven zoals C16 Biosciences werken hard aan alternatieven voor palmolie. Sinds 2017 ontwikkelt C16 (waarin ik geïnvesteerd heb) een product van een wilde gistmicrobe met behulp van een fermentatieproces dat geen uitstoot produceert … Ik gok erop dat C16 zal slagen.

Ik hoop dat ze dat doen. Het idee om over te stappen op vetten en oliën die in het laboratorium zijn gemaakt, lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd. Maar het potentieel om onze koolstofvoetafdruk aanzienlijk te verminderen is enorm. Door gebruik te maken van bewezen technologieën en processen komen we een stap dichter bij het behalen van onze klimaatdoelstellingen.

Vet – en goed voor de planeet, Gates Notes, 13 februari 2024

Het enige dat ons verteld is, is dat de in het laboratorium gemaakte vetten van Savor koolstof, zuurstof en waterstof bevatten. In het Substack-artikel van Alexander maakte ze echter een aantekening onder een afbeelding van de nepboter van Savor: “Boter gemaakt van fossiele brandstoffen. Ik zweer dat het echt lekker smaakt. De kleur is van bètacaroteen dat we toevoegen omdat we hebben ontdekt dat mensen graag geelachtige boter zien; de synthetische vetten zelf zijn wit.”

Bètacaroteen is een plantenpigment dat rode, oranje en gele groenten hun levendige kleur geeft. Het wordt beschouwd als een provitamine A carotenoïde, wat betekent dat het lichaam het kan omzetten in vitamine A (retinol). Bètacaroteen heeft antioxiderende eigenschappen. Dus, hoewel het niet de bedoeling is van Savor, zit er ten minste één ingrediënt met voedingswaarde in hun in het laboratorium gemaakte brouwsel om op brood te smeren, hoewel niet bekend is hoeveel bètacaroteen en of het genoeg is om voordeel op te leveren.

Er is verder geen melding gemaakt van voedingsstoffen die zijn toegevoegd in het proces van Savor en of er ongewenste chemicaliën, verbindingen of verontreinigingen in de eindproducten zitten.

Hoe verhoudt de “fossiele brandstof boter” zich tot vet van natuurlijke oorsprong? Hieronder staan voedingsstoffen in boter en margarine uit AI-gegenereerde antwoorden op de vragen in de sectietitels. Zoals met alles wat AI doet, is het altijd belangrijk om te controleren of de gegeven informatie juist en nauwkeurig is. Hoewel we dat niet hebben gedaan, hebben we de bronnen vermeld die het AI-antwoord gaf, zodat onze lezers zelf op onderzoek uit kunnen gaan.

Welke voedingsstoffen bevat boter?

Boter is een rijke bron van verschillende voedingsstoffen, waaronder:

  • Vetoplosbare vitaminen: Boter is een uitstekende bron van vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A, vitamine D en vitamine E. Deze vitaminen zijn belangrijk voor het behoud van een gezonde huid, haar en ogen, en ondersteunen de immuunfunctie.
  • Geconjugeerd linolzuur: Boter bevat een type vetzuur genaamd geconjugeerd linolzuur (“CLA”), waarvan is aangetoond dat het ontstekingsremmende en kankerwerende eigenschappen heeft.
  • Calcium: Boter is een goede bron van calcium, wat essentieel is voor het behoud van sterke botten en tanden.
  • Eiwit: Boter bevat een kleine hoeveelheid eiwitten, die kunnen helpen bij het ondersteunen van spiergroei en -onderhoud.
  • Vitamine B12: Boter is een goede bron van vitamine B12, wat belangrijk is voor de energieproductie, zenuwfunctie en de vorming van rode bloedcellen.
  • Vitamine A: Boter bevat een kleine hoeveelheid vitamine A, die belangrijk is voor het behoud van een gezond gezichtsvermogen, de immuunfunctie en de gezondheid van de huid.
  • Vetzuren: Boter bevat een mix van vetzuren, waaronder verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Hoewel verzadigde vetten in verband worden gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen, suggereert bepaald onderzoek dat de vetzuren in boter ontstekingsremmende en kankerwerende eigenschappen kunnen hebben.
  • Mineralen: Boter bevat kleine hoeveelheden mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor, die belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde bloeddruk, zenuwfunctie en botgezondheid.

Hier volgt een uitsplitsing van de voedingswaarde van boter per portie van 100g:

  • Energie: 3036 kcal
  • Vet: 81,5g
  • Koolhydraten: 0g
  • Eiwit: 1.1g
  • Calcium: 776mg
  • Geconjugeerd linolzuur (CLA): 0,5g
  • Vitamine A: 0,5mg
  • Vitamine D: 0,1mg
  • Vitamine E: 1,5mg
  • Vitamine B12: 0,5mcg
  • Vetzuren: 67% verzadigd, 29% enkelvoudig onverzadigd, 4% meervoudig onverzadigd

Het is de moeite waard om te weten dat de voedingswaarde van boter kan variëren afhankelijk van het soort melk dat gebruikt is om het te produceren (bijvoorbeeld grasgevoerde, graangevoerde of biologische melk) en de verwerkingsmethoden die gebruikt zijn.

Bronnen:

Welke voedingsstoffen bevat margarine?

Margarine is een spread gemaakt van plantaardige oliën en bevat vaak verschillende voedingsstoffen. Hier zijn enkele voedingsstoffen die margarine gewoonlijk bevat:

  • Vet: Margarine bestaat voornamelijk uit vet, daarom wordt het vaak gebruikt als vervanging voor boter. Het vetgehalte van margarine kan variëren afhankelijk van het type en merk, maar het bevat meestal veel onverzadigde vetten, zoals enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten.
  • Vitamine A: Veel commerciële merken margarine zijn verrijkt met vitamine A, wat een essentiële voedingsstof is die helpt bij het bevorderen van een gezond gezichtsvermogen, immuunfunctie en een gezonde huid.
  • Vitamine D: Sommige margarinemerken kunnen ook verrijkt zijn met vitamine D, wat belangrijk is voor de gezondheid van de botten en het immuunsysteem.
  • Omega-3 vetzuren: Sommige margarinemerken kunnen omega-3 vetzuren bevatten, die belangrijk zijn voor een gezond hart en de hersenfunctie.
  • Plantensterolen: Sommige margarinemerken kunnen plantensterolen bevatten, wat natuurlijke verbindingen zijn die kunnen helpen om het cholesterolgehalte te verlagen.
  • Calcium: Margarine kan ook calcium bevatten, wat belangrijk is voor de gezondheid van de botten.
  • IJzer: Margarine kan ijzer bevatten, dat belangrijk is voor gezonde rode bloedcellen.
  • Magnesium: Margarine kan magnesium bevatten, wat belangrijk is voor de spierfunctie en de gezondheid van de botten.
  • Kalium: Margarine kan kalium bevatten, wat belangrijk is voor een gezonde bloeddruk en hartfunctie.

De exacte hoeveelheid voedingsstoffen in margarine varieert afhankelijk van het merk en type margarine dat je koopt. Je kunt het voedingswaarde-etiket controleren om een nauwkeurig idee te krijgen van de voedingsstoffen in de margarine die je gebruikt.

Bronnen:


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

 Bron: https://www.frontnieuws.com/bill-gates-steunt-startup-die-nepboter-maakt-van-co2-kan-de-weg-vrijmaken-voor-voedsel-zonder-landbouw/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...