“Elke natie zonder de mogelijkheid om te beslissen wie welkom is in haar huis is niet echt een natie,” zei Geert Wilders toen hij opriep tot het terugvorderen van soevereiniteit uit Brussel.
september 11, 2024 57
De Europese Unie is een machtsbelust monster dat soevereiniteit afpakt en nooit meer teruggeeft, heeft de leider van de grootste partij in Nederland gezegd.
Geert Wilders, de felle nationalist die zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) naar electoraal succes leidde bij de Nederlandse parlementsverkiezingen afgelopen november, versterkte zijn verzet tegen de “steeds hechtere unie” – een uitdrukking die is bedacht door de architecten van de Europese verdragen die zich inzetten voor Europees federalisme, schrijft Thomas Brooke.
In een gesprek met CNBC vanaf het Ambrosetti Forum in Italië op zondag, beweerde de Nederlandse politicus dat de Europese Unie minder gecentraliseerde controle nodig heeft en meer macht terug naar de nationale parlementen, met name over zaken als immigratie.
“Europa is een soort monster”, zei Wilders tegen de Amerikaanse media. “De Europese Unie, als je het meer macht geeft, willen ze alleen maar meer en ze geven het niet terug.”
Voorheen was Wilders een die-hard euroscepticus die zich inzette voor het vertrek van Nederland uit de Europese Unie, maar zijn standpunt over het EU-lidmaatschap is verzacht naarmate hij dichter bij de macht kwam – dit is typerend voor veel politici in heel Europa, zoals Giorgia Meloni in Italië en Marine Le Pen in Frankrijk.
De PVV-leider pleitte lange tijd voor een referendum over Nexit – dat wil zeggen een vertrek uit de Europese Unie voor Nederland – maar liet zijn belofte voor een publieke stemming over de kwestie in het voorjaar vallen om een regering te vormen met centrumrechtse, pro-EU partijen.
“Het is te laat om er een einde aan te maken,” zei Wilders tegen CNBC in een verwijzing naar het Europese project, ”maar laten we alsjeblieft een deel van de bevoegdheden terugnemen naar de hoofdsteden, zoals voor immigratie.”
“Alle politici die echt niet synchroon lopen met het electoraat in Europa zeggen, ‘we willen meer integratie,’ maar de mensen willen dat niet, ze willen dat hun eigen [binnenlandse] problemen worden opgelost,” legde Wilders uit.
Een belangrijk beleidspunt van de nieuwe Nederlandse regering is om aan te dringen op een opt-out van het controversiële EU-migratiepact en de bredere asielregels die momenteel vanuit Brussel worden beheerd.
“Het is heel belangrijk om te proberen onze grenzen te verharden, maar uiteindelijk moeten we het nationaal doen,” merkte hij op.
“We moeten de baas zijn over onze eigen immigratieregels, onze eigen asielregels en onze eigen grenscontroles. Elke natie die niet kan beslissen wie welkom is in haar eigen huis is niet echt een natie,” voegde hij eraan toe.
Sommige landen hebben de migratiekwestie in eigen hand genomen en riskeren de toorn van Brussel.
Zowel Hongarije als Slowakije hebben gezworen om de eisen van de Europese Unie voor een eerlijke verdeling van illegale immigranten over het blok te trotseren, waarbij hun respectieve regeringen de Commissie in niet mis te verstane bewoordingen hebben verteld dat hun landen niet zullen deelnemen aan de regeling, ongeacht de financiële sancties.
De regering van Viktor Orbán in Boedapest heeft zelfs persconferenties gehouden voor een vloot bussen om Brussel te waarschuwen dat ze illegale migranten van de zuidelijke grens van het land met Servië naar de feitelijke hoofdstad van de EU zal vervoeren als de Europese Unie zo wanhopig op zoek is naar migratie.
In een ander voorbeeld van een EU-lidstaat die eenzijdig handelt, kondigde de linkse coalitieregering in Duitsland maandag plannen aan om opnieuw grenscontroles in te voeren aan elke interne grens van de EU, waardoor het Schengenakkoord zonder grenzen in feite wordt opgeschort.
Het is geen verrassing dat deze stap werd aangekondigd in de aanloop naar belangrijke deelstaatverkiezingen, na de rampzalige resultaten van de links-liberale coalitieregering bij de recente verkiezingen in Saksen en Thüringen, waar de anti-massamigratie Alternative für Deutschland en de centrumrechtse CDU oppositie aanzienlijke electorale successen boekten.