Het is nu officieel: in Duitsland is de parlementaire enquête naar het verloop van de coronacrisis van de baan.
De SPD heeft er een stokje voor gestoken, uit angst voor een ‘tribunaal’, schrijft Andreas Rosenfelder in een opiniestuk voor Die Welt. Hij benadrukt dat het coronabeleid de belangrijkste oorzaak is van de huidige vertrouwenscrisis.
Het gevolg is dat partijen die zich uitspraken tegen de coronamaatregelen monsteroverwinningen boeken, ook in andere landen zoals Italië en Oostenrijk.
Autoritair
Sinds corona zijn vrijheidsbeperkende maatregelen altijd toegestaan als ze het ‘juiste’ doel dienen, zoals de strijd tegen ‘desinformatie’.
Dergelijke maatregelen zijn autoritair omdat ze een carte blanche geven aan degenen die de politieke doelen bepalen, aldus Rosenfelder.
Sinds corona gooit de politiek steeds vaker haar eigen principes overboord, waarbij zij zich vereenzelvigt met die moderne autocratieën waar ze zich altijd van distantieert, schrijft hij.
Tribunaal tegen individuele ministers
Dit probleem kan alleen in het hart van de democratie worden aangepakt: de Duitse Bondsdag. Maar uitgerekend de SPD, die tijdens corona meeregeerde, gooit roet in het eten.
Bondsdaglid Katja Mast (SPD) kondigde aan dat er geen corona-onderzoek komt. De partij vreest namelijk voor een ‘tribunaal tegen individuele ministers’ en wil verantwoordelijk SPD-minister Karl Lauterbach beschermen.
Meest fatale fout
Rosenfelder waarschuwt dat het afblazen van de corona-enquête wel eens ‘de meest fatale fout’ van het Duitse kabinet zou kunnen zijn.
“Het werd de SPD en anderen vermoedelijk te heet onder de voeten. Tribunalen? Die Welt verwacht een opstand,” reageert Cyril Wentzel, voorzitter van de Biomedische Rekenkamer.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.