Voor één op de negen Nederlanders is de ‘vijftienminutengemeente’ ver weg, schrijft het AD, dat erop wijst dat ‘zelfs het World Economic Forum’ bereikbaarheid binnen een kwartier tot speerpunt heeft verheven.
Op de website van het WEF valt te lezen dat de vijftienminutenstad tijdens de coronalockdowns ineens veel meer werd dan een aardigheidje. “Het werd een zaak van leven en dood.”
Een hoogleraar van de Universiteit Utrecht zegt tegen de krant dat het een utopie is om van elke gemeente een vijftienminutengemeente te maken.
Complot
Dat het WEF het idee heeft opgepikt, is voor sommigen hét signaal dat er aan een nieuwe lockdown wordt gewerkt: een complot om ons allemaal binnen een kwartier van ons huis ‘op te sluiten’, aldus de krant.
Hoewel Utrecht de enige Nederlandse gemeente is waar de ‘vijftienminutenstad’ wordt genoemd in beleidsdocumenten, is bekend dat D66 ook van Tilburg zo’n vijftienminutenstad wil maken.
“D66 rolt in Tilburg Agenda 2030 van de VN/het WEF uit, een totalitair regime met een sociaal kredietsysteem,” stelt onafhankelijk energieadviseur Simone Juffermans.
Openluchtgevangenis
“Het praatclubje WEF heeft aangegeven dat de VN-top 2023 in september overeenstemming zal bereiken over het versnellen van Agenda 2030,” voegt ze toe.
“Als je dacht dat 15-minutensteden (lees: openluchtgevangenis), digitale ID, persoonlijke CO2-limieten en digitale munt ver in de toekomst lagen, dan heb je het mis.”
Totalitarisme
“Flikker op met je 15-minutengemeente,” briest columnist Marianne Zwagerman. “Iedereen heeft een elektrische fiets tegenwoordig (nee, ik niet).”
FVD Zeeland diende al eens een motie in over 15-minutensteden. “Wij zullen ons tegen het totalitarisme blijven verzetten,” aldus de partij.