woensdag 28 juni 2023

Lees en huiver: dit staat er in het concept-landbouwakkoord (en ja, voedsel wordt onbetaalbaar)


Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force heeft het concept-landbouwakkoord bestudeerd, waar we onder meer het coalitieakkoord in terugvinden. Dat betekent: krimp, tot 60 procent.

Daarnaast worden fosfaat- en dierrechten afgeroomd met 25 procent, wat ook weer resulteert in krimp. Ook is er nog een afwaardering van landbouwgrond die tot krimp zal leiden, aldus Van Keimpema in een vlog.

Ze benadrukt dat een inkrimping van het aantal boeren en de veestapel met 60 procent nog ‘een voorzichtige schatting’ is. “De hele sector wordt daarmee vernield.”

(Video verwijderd? Klik hier...)

Achterkamertjespolitiek

Van Keimpema leest in het concept-landbouwakkoord ook het herintreden van de achterkamertjespolitiek.

Iedereen die tot het eind aan de hoofdtafel zat, komt aan een landbouwtafel. En deze landbouwtafel gaat naast de parlementaire systemen werken als een soort adviescommissie. BBB moet zich heel goed realiseren dat de Eerste Kamer daarbij gewoon wordt uitgesloten, waarschuwt Van Keimpema.

“Jullie zijn straks niet meer nodig voor een akkoord.”

Experimenteel

Daarnaast raken we maar liefst 50.000 hectare akkerbouwgrond kwijt voor vezel-, vang- en rustgewassen. “Daar eet je niks van. De burgers niet, dus hun prijs van voedsel zal zeker verviervoudigen.”

De gehate voermaatregel staat ook in het concept-landbouwakkoord. “We moeten onze dieren chemicaliĆ«n toedienen […] om methaan of stikstof te reduceren. En deze middelen zijn experimenteel. Willen wij onze koeien en onze varkens dat geven? Ik denk het niet.”

Voedsel wordt onbetaalbaar

“Als dit geen reden is om op donderdag naar Den Haag te komen, waarvoor zijn we dan eigenlijk nog aan de gang?” vraagt Van Keimpema.

“Voedsel wordt onbetaalbaar en de landbouw verdwijnt.”

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...