maandag 22 januari 2024

Populisme blijft de wereld rammelen – Elites hebben geen idee wat ze moeten doen

 januari 21, 2024   5


     Ank Kumar / Wikimedia (CC BY-SA 4.0 DEED)

Het ultralinkse nieuwsorgaan Politico heeft een stuk gepubliceerd, waarin wordt bevestigd dat de mondiale ‘elite’ zo niet in paniek is, dan wel vertwijfeld is. Wat zij noemen het populisme, ik noem het het verzet, doet hen peentjes zweten. Hun Great Reset komt eraan, maar ik denk niet zoals ze dit concept in gedachten hadden.

Politico:

Al meer dan een decennium verscheuren krachten aan de ideologische uitersten het mondiale politieke weefsel. En al net zo lang maken de prominenten op het World Economic Forum zich zorgen over hoe gevaarlijk dat fenomeen is – voor de bedrijven die ze leiden en de landen die ze besturen.

Maar na jaren van transnationale strijd met het oplevende populisme lijken de leiders in Davos geen serieuze oplossingen te hebben.

In gesprek na gesprek hier bespeurde ik berusting en hulpeloosheid onder bedrijfsleiders als het ging om hun tegenhangers in de regering. Er is een wanhopig verlangen om de politieke leiders van de wereld meer gematigden te zien aanspreken in plaats van te profiteren van extremen, maar er wordt ook erkend dat de politieke markt de mensen in het midden niet gemakkelijk beloont.

C-suitetypes vrezen dat de polarisatie alleen maar erger zal worden als de helft van de wereldbevolking, in meer dan 60 landen, in 2024 gaat stemmen – overal, van Zuid-Afrika tot de Verenigde Staten. Voor hen kunnen de financiële gevolgen grimmig zijn, vooral als de verkiezingsuitslag een bedreiging vormt voor de scheepvaartroutes of als campagneretoriek leidt tot geweld op een plek waar ze hebben geïnvesteerd.

“De grootste zorg is instabiliteit,” vertelde de CEO van een private equity fonds mij.

Deze 12 maanden zouden wel eens het grootste verkiezingsjaar in de geschiedenis kunnen worden. Veel van de campagnes spelen zich af in broeinesten van populistische en nationalistische sentimenten, waaronder grote democratieën zoals India.

In plaats van dit te zien als een moment om het tij van het insularisme te keren, zijn leidinggevenden zich aan het voorbereiden op eindeloos verzet. Sommigen zeggen dat ze bang zijn om zich uit te spreken over politiek omdat extreem rechts en ultralinks hen als vijand zien. Ze hebben ook financiële verantwoordelijkheden tegenover aandeelhouders van alle politieke strekkingen en moeten dus voorzichtig zijn met het innemen van bepaalde standpunten.

De CEO van een bedrijf in consumentengoederen uitte zijn ongenoegen over de sombere campagneberichten over de hele wereld.

“Waar ik me zorgen over maak, is dat alle verhalen negatief zijn,” zei deze persoon.

 

Het Global Risks Report 2024 van het WEF maakte duidelijk dat sociale breuken een wijdverspreide bron van zorg zijn. Respondenten noemden “maatschappelijke en/of politieke polarisatie” in de top drie van zorgen, na nummer 2 kunstmatige intelligentie gegenereerde misinformatie en desinformatie en nummer 1 extreem weer.

Maar zelfs als ze verlangen naar gematigde krachten om boven de extremen uit te stijgen, lijkt er weinig gevoel te zijn voor hoe het bedrijfsleven kan helpen om dat te laten gebeuren. Ik bleef vragen naar specifieke oplossingen die bedrijven zouden kunnen bieden om de maatschappelijke polarisatie te verminderen, maar ik kreeg geen concrete antwoorden.

Een CEO van een bedrijf in de gezondheidszorg – die net als anderen anoniem werd gelaten omdat het onderwerp gevoelig ligt in zijn kringen – mijmerde dat bedrijven misschien destructieve politieke krachten kunnen tegengaan door hun personeelsbestand te spreiden en te diversifiëren en door teamwerk aan te moedigen.

“Net zoals de politiek er niet in slaagt om mensen bij elkaar te brengen, moeten bedrijven een tandje bijsteken om mensen bij elkaar te brengen,” zei hij. “Veel uitdagingen, van klimaatverandering tot hoe we gelijke toegang tot gezondheidszorg kunnen krijgen – kansen en uitdagingen – vereisen debat en vereisen teamwork, en geen polarisatie en geen simplificatie.”

Het was een mooi sentiment, maar het inspireerde niet veel meer dan vage hoop.

Net als veel van de andere politieke observaties hier, had het op elk moment in het afgelopen decennium gedeeld kunnen worden. Als er lessen zijn geleerd uit de meest acute populistische stuiptrekkingen ter wereld – de eerste Trump-regering, de Bolsonaro-ervaring in Brazilië, de implementatie van Brexit en anderen – dan waren die niet aanwezig.

Een deel van het probleem voor deze menigte is misschien de ongelooflijke schaal van het verkiezingsjaar dat voor de deur staat.

Zelfs sommige regeringsleiders zeggen dat het grote aantal verkiezingen zorgt voor een onzeker zakelijk en regelgevend landschap, omdat politici op het campagnetraject moeilijke beslissingen uitstellen tot na het stemmen.

“Ik ben erg nerveus”, zegt Anne Beathe Tvinnereim, de Noorse minister van Internationale Ontwikkeling. “Terwijl al deze landen in campagnemodus gaan, worden er geen dingen gedaan.”

De presidentsverkiezingen van volgende maand in Indonesië – een land met een moslimmeerderheid en meer dan 270 miljoen inwoners – zijn een goed voorbeeld. Sommige bedrijfsleiders zullen naar verwachting hun beursintroducties uitstellen tot ze weten hoe pro-business het nieuwe leiderschap zal zijn.

 

Maar de grootste zorg hier zijn de verkiezingen in de Verenigde Staten, waarbij Donald Trump mogelijk terugkeert in het Witte Huis.

Zakelijke leiders lezen aandachtig hoe de Republikeinse koploper denkt over tarieven en andere economische praktijken, die veel isolationistischer zijn dan zelfs de relatief voorzichtige Joe Biden. Welke kant de Verenigde Staten ook opgaan, het beleid van andere regeringen zal erdoor worden beïnvloed.

“Het is zoiets simpels als dit: Veel van onze bedrijven opereren over de grens. Is een land voor of tegen vrije handel?”, aldus de CEO van het private-equityfonds.

Onder degenen die Trump waarschuwen tegen het opwerpen van handelsbarrières is Jeremy Hunt, de Britse minister van Financiën.

“Het zou een grote vergissing zijn om terug te keren naar protectionisme”, zei hij in Davos toen hem werd gevraagd naar een mogelijke terugkeer van Trump.

Een van de belangrijkste vragen is het lot van de enorme Biden-era Inflation Reduction Act, die investeringen in groene energie in de Verenigde Staten stimuleert.

Het team van Trump heeft aangegeven dat hij van plan is om de wet af te schaffen. Zakelijke leiders vragen zich dus af of dit het moment is om hun geld in de Verenigde Staten te steken of in andere plaatsen die indirect door die wetgeving worden beïnvloed, of dat hun langetermijncontracten over een jaar niets meer zouden kunnen betekenen.

Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat het gepraat over pure zaken het gepraat over politiek ver overvleugelde toen de sneeuw in deze skistad viel.

Dit is per slot van rekening het World Economic Forum en de sessies gaan waarschijnlijk eerder over duurzaamheidscijfers of belastingen dan over de politiek.

Deelnemers kletsen met wijn en eindeloze kazen in winkels die zijn overgenomen door Arabische Golfstaten of bedrijven met ondoorgrondelijke acroniemen. Ga buiten de toiletten staan en vraag voorbijgangers of ze CEO’s zijn en een schokkend aantal zal ja zeggen (“Ooit!” antwoordde een vrouw met een glimlach).

De jassen zijn te groot en de ego’s ook.

En dat geldt in sommige gevallen ook voor het gevoel van zelfmedelijden. In deze ijle omgeving werd me verteld dat het niet helpt om miljardair, miljonair of gewoon heel rijk te zijn als het gaat om het politieke klimaat van tegenwoordig.

Immers, actoren van zowel uiterst links als uiterst rechts van het politieke spectrum zijn boos op de rijken die hier in Davos bijeen zijn en geven hen vaak de schuld van de problemen in de wereld.

 

“Rechts zegt dat iedereen bedreigd wordt. Links zegt dat het kapitalistische systeem uitbuitend is,” zei de CEO van het consumptiegoederenbedrijf.

Sommigen in Davos richtten zich liever op het positieve, vertrouwend op de logica van de markten om populistische stromingen te overwinnen.

Verschillende sprekers wezen op hernieuwbare energie als een gebied waar economische krachten de partijdige weerstand lijken te overwinnen door de dalende kosten voor het gebruik van wind- en zonne-energie en andere energiebronnen. Zelfs politiek conservatieve plaatsen, zoals de staat Texas, maken gebruik van niet-fossiele energiebronnen, ondanks dat zulke bronnen als links worden gezien.

“Als je over een snelweg in Texas rijdt, en er zijn veel lange rechte snelwegen in Texas, dan zie je aan deze kant olieplatforms zover het oog reikt – je hebt windmolenparken zover het oog reikt aan deze [andere] kant,” zei Suni Harford, president van UBS Asset Management, tijdens een panel toen ik vroeg naar de zorgen over de verkiezingskalender.

De regering Biden stuurde een opmerkelijke delegatie naar het forum. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan gaven opmerkingen en beantwoordden vragen op het hoofdpodium, maar ze hielden vast aan welbekende praatjes.

Zelfs als de Amerikaanse functionarissen enkele grootse nieuwe ideeën hadden onthuld, zouden de meeste mensen hier ze niet al te serieus hebben genomen – zeker niet zodanig dat ze er geld in zouden hebben geïnvesteerd. De aanwezigen houden de peilingen in de gaten en ze weten dat het mogelijk is dat de regering Biden in 2025 weg is.

Het helpt ook niet dat de Amerikaanse verkiezingen zo laat in het jaar komen en de wereldorde op zijn kop kunnen zetten, slechts twee maanden voordat het Davos-publiek hier weer bijeenkomt.

Die intense onzekerheid zou volgens de CEO van het private-equityfonds de reden kunnen zijn waarom op dit moment “heel weinig mensen het risico dat Trump terugkomt” in hun marktanalyses hebben verdisconteerd.

“In zekere zin zien de meeste mensen dit als business as usual en denken ze niet na over hoe verstorend de Trump-administratie zal zijn voor de geopolitiek,” zei hij.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/populisme-blijft-de-wereld-rammelen-elites-hebben-geen-idee-wat-ze-moeten-doen/

Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...