maandag 22 januari 2024

ECB-voorzitter Christine Lagarde afgekraakt door personeelsleden

     Christine Lagarde. — © epa-efe

 

Een meerderheid van het personeel beoordeelt de prestaties van ECB-voorzitter Christine Lagarde als ondermaats.

Ruben Mooijman

22/01/23 om 20:45 

De personeelsleden van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben geen hoge pet op van voorzitter Christine Lagarde, blijkt uit een enquête door de vakbond Ipso. Zo’n 53 procent vindt haar niet de geschikte persoon voor de job. Lagardes voorgangers Mario Draghi en Jean-Claude Trichet werden in eerdere enquêtes wel positief beoordeeld door het personeel.

De ECB-medewerkers vinden dat de voorzitter te veel tijd besteedt aan dingen die niets met monetair beleid te maken hebben, en dat ze te vaak politieke uitspraken doet. Ook vinden sommige respondenten dat ze de bank gebruikt voor haar persoonlijke agenda. Van de ondervraagden steunt 38 procent de monetaire beslissingen die onder Lagardes leiderschap genomen werden. Bij Draghi was dat 64 procent. Meer dan de helft van het personeel is bang dat de ECB er onder Lagardes leiding niet in zal slagen de inflatie terug te brengen naar 2 procent. Haar interne beleid rond gender en diversiteit wordt evenmin positief beoordeeld.

Draghi had ervaring met centrale banken toen hij aan het roer van de ECB kwam. Lagarde niet, ze was voordien de topvrouw van het IMF en daarvoor minister. Bovendien is ze de eerste ECB-voorzitter die moest afrekenen met een serieuze inflatie-opstoot.

De ECB betwist de methodologie van de enquête, die door ongeveer een kwart van het personeel werd ingevuld. Ook wijst de bank erop dat Lagarde het beleid niet in haar eentje uitstippelt. De raad van bestuur of het directiecomité zijn collectief verantwoordelijk. Maar in het directiecomité heeft 59 procent van de personeelsleden “weinig tot geen” vertrouwen.

(bloomberg, reuters, rmg)

    Reuters

 Bron: https://www.standaard.be/cnt/dmf20240122_97064012

Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...