Na twee jaar oorlog heeft Oekraïne grote moeite om aan militairen te komen. Om dat probleem op te lossen scherpt het land de mobilisatieregels aan.
Denk daarbij aan het bevriezen van banktegoeden van Oekraïners die een oproep proberen te ontlopen. Een wet die dat moet regelen, is weer een stapje dichterbij.
Als de strengere wet wordt aangenomen, wordt de minimumleeftijd voor gedwongen rekrutering verlaagd van 27 naar 25 jaar. Studenten en mannen met een handicap komen minder makkelijk in aanmerking voor vrijstelling. Oekraïense mannen die in het buitenland wonen, moeten zich laten registreren voor rekrutering.
Veel kritiek
Het wetsvoorstel oogst veel kritiek. Politici en burgers zeggen dat het in strijd is met de grondwet en corruptie bij rekruteringsbureaus in de hand werkt.
Eind vorig jaar zei president Zelensky dat de legertop heeft voorgesteld om 450.000 tot 500.000 meer mannen te mobiliseren.
De gedwongen mobilisatie is mogelijk dankzij de staat van beleg, die in 2022 van kracht werd. De maatregelen zijn nodig wegens het hoge aantal slachtoffers en daarnaast is de animo om vrijwillig dienst te nemen verminderd.
Zie hier het gevaar van de CBDC
Het parlement in Kiev, dat oppositiepartijen heeft verboden, stuurt dus aan op het bevriezen van banktegoeden van mannen die weigeren door de gehaktmolen te gaan.
“Zie hier het gevaar van de Central Bank Digital Currency. Mochten uw kinderen geen trek hebben in een vuile oorlog zoals die van Ursula von der Leyen, premier Rutte en minister Ollongren? Dan worden gewoon hun tegoeden bij de bank bevroren,” reageert neuroloog Jan Bonte. “Schoften.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.