dinsdag 13 februari 2024

Ecologische samentuinen zijn meer dan CO2 alleen

 


Gepubliceerd op:   09.02.2024

"De CO2-voetafdruk van groenten uit volkstuinen is gemiddeld zes keer groter dan die van groenten uit de conventionele landbouw", stelt een artikel in Nature. "Dat is toch schrikken", zegt Jan Vannoppen, medewerker eetbare buurt en voedselbosexpert bij Velt. "Maar de studie zegt ook dat 17 van de 71 onderzochte locaties een kleinere CO2-voetafdruk hebben dan conventionele landbouw." 

Blijken dat precies tuiniers te zijn die ecologisch werken: bouwen met duurzame materialen, compost gebruiken in plaats van kunstmest, pesticiden verbannen, tuinieren en koken volgens de seizoenen,... Én dat samen doen met anderen.

Infrastructuur grootste boosdoener


Uit de studie van Nature blijkt dat vooral de infrastructuur voor veel CO2-uitstoot zorgt. Denk maar aan het tuinhuis, de schutting, de houten of kunststof rand rond de groentebedden. "Dergelijke verhoogde bedden zijn echter enkel nodig voor mensen die niet goed kunnen bukken. Bij Velt vermijden we materiaal dat minder waard wordt bij gebruik, zoals hout, ijzer en plastic. Want die rotten, roesten en verpulveren na verloop van tijd."

Materiaal dat zijn waarde min of meer behoudt bij gebruik is al beter. Denk aan een stenen stapelmuurtje waar je meteen tijm en oregano op kunt planten. "Het beste is materiaal dat meer waard wordt bij gebruik. In plaats van een saaie schutting is een haag of struikengordel veel mooier, natuurlijker én het legt bovendien CO2 vast."

Hergebruik is het sleutelwoord

De CO2-vriendelijke sites uit het onderzoek van Nature verlagen hun CO2-voetafdruk met 52% door up- en recycling. Dat doen de Velt-samentuinprojecten ook, bijvoorbeeld door tweedehands hout voor een verhoogde bak te halen bij de materialenbank van de stad (Leuven bijvoorbeeld). Dure, klimaatonvriendelijke kunstmest hoeft ook niet: met compost, grasmaaisel en dood blad kun je perfect tuinieren en zo recycleer je organisch materiaal uit keuken, tuin en park. Een hartelijke dankjewel aan alle groendiensten en tuinaannemers die deze bodem- en plantenvoeding gratis leveren.

Pesticiden horen ook thuis in het rijtje CO2-uitstoters die de doorsnee tuinier jammer genoeg nog té veel gebruikt, daartoe aangezet door tuincentra en doe-het-zelf-zaken. Terwijl pesticiden overbodig zijn, mits aandacht voor bodemzorg, vruchtwisseling, plantenkeuze (resistente rassen) en biodiversiteit in de tuin.

Handelen volgens het seizoen

Het seizoenskarakter is een interessante, want het legt een teer punt van de agro-industrie bloot: “Zelf asperges telen is goed, want ingevlogen groenten verhogen de CO2-voetafdruk”, klinkt het in de studie, die ook erkent dat groenten uit verwarmde serres niet echt klimaatvriendelijk zijn.

"Kijk eens naar het huidige aanbod in de supermarkt, waar komt dat allemaal vandaan, welke CO2-uitstoot hangt daaraan vast? Het brengt ons bij het ecologisch koken: met het seizoen mee, liefst uit de korte keten, met minder vlees… Vanuit Velt kunnen we het niet genoeg benadrukken: de samenstelling van jouw menu laat jou toe te kiezen voor een klimaatvriendelijker voedselsysteem."

Tuinieren in je eigen tuin is gezond, het samen doen is nóg gezonder dankzij het sociale contact. “Dit is veel meer dan een tuin”, zeggen de deelnemers geregeld. De voorliggende studie bevestigt dat: “Als we holistisch kijken, doen volkstuintjes die de voordelen van sociale contacten maximaliseren, het beter dan conventionele landbouw”, besluiten ze.

Mogen we dan pleiten voor meer holistische studies wereldwijd? En zouden het beleid en de media in dit land daar dan ook een beetje oog voor kunnen hebben?

Bron: https://velt.nu/nieuws/ecologische-samentuinen-zijn-meer-dan-co2-alleen

Piloten: Plotselinge dood en veel beperkingen en ziekten dankzij verplichte vaccinatie

02/11/2024   Sterfgevallen en plotselinge arbeidsongeschiktheid onder piloten zijn vooral merkbaar vanwege het veiligheidsrisico en halen va...