Ongeveer 2 miljoen Nederlanders slikken statines oftewel cholesterolverlagers. Tussen 2003 en 2022 nam het aantal gebruikers van deze medicijnen met 150 procent toe, maar desondanks is er geen significante daling te zien in het aantal sterfgevallen door toedoen van hart- en vaatziekten.
Onderzoeksjournalist Daan de Wit schreef het boek ‘De cholesterolmythe’, waarin hij laat zien dat cholesterol meer een helper is dan een boosdoener.
Ook huisarts Rob Elens is sceptisch over statines. Hij verwees naar onderzoek waaruit blijkt dat er slechts 0,4 procent risicoreductie is bij mensen die statines innemen.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Grote medical scam
Ondanks deze cijfers en het beperkte rendement verlaagde de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) in 2019 toch de streefwaarde van het LDL, het zogenaamde ‘slechte’ cholesterol.
“Ik vind het een grote medical scam,” zei Elens hierover in gesprek met ON!-verslaggever Jonathan Krispijn. Hij merkte op dat onderzoekers van 300 ziekenhuizen alle gegevens verzamelden van mensen die opgenomen waren met een infarct. Wat bleek? 70 procent van de mensen met een acute hartaanval had een laag LDL.
“Dus de hypothese klopt niet, want anders hadden deze mensen allemaal een hoog LDL gehad,” benadrukte de huisarts. “Hebben ze niet.”
Hele belangrijke stof
Michael Smulders, die meer dan 30 jaar huisarts is geweest, zei in de studio van Ongehoord Nieuws dat cholesterol een bouwsteen is die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. “Het is een hele belangrijke stof. Onze celwand is gebouwd van cholesterol. Het is de voorloper van vitamine D. Alle hormonen zijn gebouwd op het cholesterol-skelet. Als we geen cholesterol hadden, zouden we binnen drie dagen helemaal dood zijn. Zo belangrijk is die stof.”
Het gebruik van statines heeft bovendien een heleboel bijwerkingen die ook weer leiden tot zorgvraag, zei PVV-Kamerlid René Claassen. Hij noemde gewrichtspijn en spierpijn, en daarnaast neemt de kans op vallen toe. Langdurig gebruik kan leiden tot insuline-afhankelijkheid.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.