donderdag 5 september 2024

De terugkeer van de EU-onderhandelingen over een verbod op privéberichten leidt tot nieuwe zorgen over privacy

05/09/2024

Het voorstel van het Europees Parlement en de Raad van de EU om nieuwe regels voor toezicht in te voeren, bekend als ‘chatcontrole’, werd voor het eerst in 2022 ingediend, maar heeft veel obstakels ondervonden en moet nog worden aangenomen, schrijft Didi Rankovic.

De poging om de wetgeving erdoor te drukken mislukte in juli, maar is nu terug. Officieel ontworpen om seksueel misbruik van kinderen online te voorkomen en te vervolgen, zeggen critici dat het zal resulteren in geautomatiseerde massasurveillance via het scannen van alle privécommunicatie en een zoveelste poging om encryptie te compromitteren.

Op 28 augustus maakte de website van de Raad van de EU bekend dat het voorstel voor “chatcontrole” weer op de agenda van de regeringen van de lidstaten was gezet om te bespreken. Op 4 september zullen ze echter weer aan een geheim document werken.

“Niet toegankelijk” is hoe de site de inhoud van het document beschrijft – ook al kan er een verzoek om toegang worden ingediend. Het is niet duidelijk aan welke voorwaarden zo’n verzoek zou moeten voldoen om te worden goedgekeurd.

Terwijl burgers in EU-landen momenteel in het ongewisse worden gelaten over de inhoud van het voorstel en hoe het hun privacy (maar ook veiligheid, vanwege het encryptiecomponent) zou kunnen beïnvloeden, is het de moeite waard om terug te kijken naar wat eerdere pogingen om het voorstel voor ‘chatcontrole’ aan te nemen, inhielden.

Patrick Breyer, een oud-tegenstander en Duits lid van het Europees Parlement (EP), legde eerder uit dat de nieuwe regels geautomatiseerde zoekopdrachten en openbaarmaking van privéchats (ook end-to-end gecodeerde chats) zouden introduceren, aangezien de wetshandhaving op zoek gaat naar illegale foto- en video-inhoud in dergelijke communicatie.

Deze allesomvattende, allesomvattende aanpak van toezicht, waarbij het feit dat de automatiseringstools foutgevoelig zijn niet de minste zorg is, kan niet door gebruikers worden afgewezen – het kan wel, maar zal ertoe leiden dat die gebruikers “worden geblokkeerd voor het ontvangen of verzenden van afbeeldingen, video’s en URL’s”, schreef Breyer in juni.

Destijds verzetten bijna 50 politici uit een handvol van de 27 EU-lidstaten zich tegen de goedkeuring van het laatste voorstel (dat een maand later werd verworpen). Ze waarschuwden dat de invoering van dit soort massasurveillance in strijd is met de fundamentele rechten van de EU en dat het daarom waarschijnlijk ook door de rechtbanken zou worden afgewezen.

“Wil je echt dat Europa de wereldleider wordt in het afluisteren van onze smartphones en het eisen van algehele bewaking van de chats van miljoenen wetgetrouwe Europeanen?” vroeg Breyer zich destijds af.

https://dissident.one/de-terugkeer-van-de-eu-onderhandelingen-over-een-verbod-op-priveberichten-leidt-tot-nieuwe-zorgen-over-privacy

De huidige EU-plannen voor massasurveillance zijn gelekt

De EU blijft vasthouden aan haar plannen om het briefgeheim af te schaffen. Dit blijkt uit het huidige wetsontwerp over chatcontrole dat is uitgelekt, schrijft Thomas Oysmüller. De zogenaamde ‘chatcontrole’ wordt beschouwd als een van de meest controversiële projecten binnen de EU. Als het plan zou worden uitgevoerd, zou dit het einde betekenen van gecodeerd … Meer lezen overDe huidige EU-plannen voor massasurveillance zijn gelekt

Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...