maandag 14 oktober 2024

Hoe krijg je in hemelsnaam die PFAS uit je lichaam?

 maandag, 14 oktober 2024 09:43

rsz pfas drinkwaterOveral wordt nu alarm geslagen, want het loopt de spuigaten uit met PFAS in ons milieu.

,,PFAS wordt niet afgebroken, het stapelt op. De gifkraan moet nu eindelijk eens dicht.”


Er lijkt nu eindelijk eens een keer wat te gaan gebeuren met betrekking tot wat men noemt PFAS.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. 

Er moet ooit een Europees verbod komen, maar veel mensen in dit land willen niet zolang wachten, omdat ze iedere dag worden blootgesteld aan meer en meer van die chemische stoffen.

Zo verschijnt er nu het volgende bericht.

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

"Dit is een laatste noodkreet. De tijd van praten en verschuilen achter een toekomstig Europees verbod is voorbij", zegt Judith Lammers van de Partij voor de Dieren. In De Dommel werd haar voorstel om een brandbrief te schrijven unaniem aangenomen. Inmiddels hebben Brabantse Delta, Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard, Rivierenland, Hollandse Delta en De Stichtse Rijnlanden zich hier ook achter geschaard.

"De situatie verslechtert met de dag en de Europese KRW-doelstellingen rondom waterkwaliteit raken steeds verder uit zicht. De gifkraan moet nu eindelijk eens dicht." PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu.

Tot zover het bericht.

Echter, voordat het allemaal zover is zal er nog heel wat ernstig vervuild water door de leidingen stromen.

Dit is de huidige situatie:

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) vormen een groep veelgebruikte en door de mens gefabriceerde stoffen die meer dan 4 700 chemische stoffen omvat. PFAS hopen zich geleidelijk op in het menselijk lichaam en in het milieu. Ze zijn zo goed als niet afbreekbaar en blijven dus voor altijd aanwezig in het milieu en in ons lichaam. PFAS kunnen leiden tot leverschade, schildklierziekte, obesitas, vruchtbaarheidsproblemen en kanker.

Inmiddels is dat aantal chemicaliën opgelopen tot 6.500 verschillende chemische stoffen.

Er lopen dan ook miljoenen mensen rond met PFAS in hun lichaam en niemand weet eigenlijk hoe je die chemische stoffen weer kwijt raakt. Duidelijk is dat dit niet op een natuurlijke manier gebeurt.

Dit is wat het RIVM schrijft:

Er is geen behandeling mogelijk om PFAS Per- en polyfluoralkylstoffen (Per- en polyfluoralkylstoffen) uit het lichaam te verwijderen. Alleen door verdere blootstelling zoveel mogelijk te beperken, zal de hoeveelheid PFAS in het lichaam langzaam afnemen.

Maar ja, het RIVM heeft de afgelopen jaren wel vaker dingen gezegd en geschreven.

Als we kijken naar oplossingen, dan kan je het beste bij de bron beginnen en ervoor zorgen dat je water wordt gefilterd voor gebruik. Een goed waterfilter zal zo goed als alle chemische stoffen eruit filteren, maar dat lost het probleem niet op van de PFAS die zich al in je lichaam bevinden.

Duidelijk is dat er eigenlijk geen reguliere middelen beschikbaar zijn om die PFAS uit je lichaam te verwijderen, althans misschien zijn ze er, maar wij hebben ze niet gevonden.

Eigenlijk ook wel logisch, want als er een simpel middel zou zijn om die PFAS weer uit je lichaam te halen, dan zou niemand zich erg druk maken. Juist omdat die er niet zijn, maakt men zich heel druk, met uitdrukkingen zoals ‘het blijft voor altijd’ in je lichaam.

Nu lijkt het alsof er wel iets is dat een belangrijke rol kan spelen bij de afbraak/afvoer van PFAS en dat is zeoliet. Dit product zal door de mainstreamwereld worden genegeerd vanwege gebrek aan wetenschappelijke onderzoeken.

Daar schijnt nu toch verandering in te komen.

Men begint nu met wetenschappelijke onderzoeken zoals de volgende:


In bovengenoemd onderzoek staat onder andere:

Door hun poreuze structuur en gunstige chemische eigenschappen kunnen zeolieten fungeren als moleculaire zeven en katalysatoren voor gasscheiding, adsorptieproces en katalytische omzetting van biomassa. Recentelijk hebben zeolieten en op zeolieten gebaseerde materialen veel aandacht getrokken voor PFAS adsorptie en katalytische afbraak.

En dan een volgende:

rsz pfas zeolliet 2

In bovenstaand artikel schrijft men het volgende:

Zeolieten hebben unieke zeefeigenschappen die een hoge selectiviteit bieden voor het verwijderen van verontreinigende stoffen, zoals per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Er zijn echter maar weinig studies die de doeltreffendheid van zeolieten als PFAS-sorbentia onderzoeken.

Echter, het feit dat meerdere onderzoeken zich richten op zeoliet als een mogelijkheid om PFAS af te breken cq verwijderen zegt al genoeg.

Als je dit vrij vertaalt, betekent het: Wij weten bijna zeker dat zeoliet heel goed gaat werken bij de afbraak/verwijdering van PFAS, maar er moeten nog onderzoeken komen die dat zullen bevestigen.

Dus, wetenschappelijk is het allemaal nog niet bewezen, maar aangezien er weinig alternatieven zijn en zeoliet voor dit al bekend stond als het wondermineraal zegt genoeg.

Mocht je niet willen wachten op de wetenschappelijke conclusies dan kan je hier zeoliet krijgen.

Bezoek ook eens gezondheidswebwinkel Orjana.nl

DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt

  12 oktober 2024door  dr. Peter F. Mayer 6,7 minuten leestijd         DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt   Met de Pand...