Aardappelboeren zijn boos omdat ze van het kabinet voor 1 oktober hun aardappelen moeten oogsten. Daarna moeten ze over op een gewas dat meer stikstof opneemt.
Als ze dat niet doen, dan mogen ze volgend jaar minder stikstof uitstoten. Het gaat om boeren die aardappelen op zand- en lössgrond verbouwen. Landbouworganisatie LTO is bang dat er in september heel veel aardappelen tegelijkertijd op de markt komen. Ook zullen aardappelen naar verwachting kleiner zijn dan normaal.
Ruim de helft van de aardappelen wordt op zand- of lössgrond verbouwd, vooral in het zuidoosten van Nederland.
Een land vol imbecielen
Het bericht leidt tot veel verontwaardigde reacties. “Een land vol imbecielen, incompetente gekken en let wel; het electoraat is 100 procent schuldig,” fulmineert vastgoedondernemer Erik de Vlieger.
Ilona Lagas, lijsttrekker van de BBB in de Eerste Kamer, zegt: “Nog even en Den Haag schrijft de chirurg voor hoe de blinde darm verwijderd moet worden.”
Tijd voor een nieuw kabinet
“In wat voor land leven we… Het wordt steeds gekker,” schrijft Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP). Frans van den Mosselaar twittert: “Ik snap het niet meer en kan er ook geen touw meer aan vastknopen.”
“Het wordt tijd voor een nieuw kabinet. Laat de boer boeren, de visser vissen, de vrachtwagenchauffeur rijden, et cetera. Nederland gaat kapot aan zijn eigen regels,” reageert Anja Keuter, fractievoorzitter van BBB Flevoland.
--------------
Ordinaire dieven. Zo noemde commentator Eva Vlaardingerbroek de leden van het kabinet in het NPO-programma Ongehoord Nieuws. “Ondanks het feit dat het Nederlandse volk zich heeft uitgesproken voor de boeren, ook met de monsteroverwinning van de BBB, gaat het afbraakbeleid van onze boerensector gewoon doodleuk verder.”
Twee organisaties, LTO en NMV, zijn op dit moment in onderhandeling met het kabinet over een landbouwakkoord. Vlaardingerbroek wees erop dat beide organisaties worden voorgezeten door voormalig CDA-politici, respectievelijk Sjaak van der Tak en Henk Bleker.
Die hebben nu al gezegd: het opschuiven van die deadline van 2030 naar 2035 kunnen we eigenlijk wel laten gaan, zolang we niet gaan onteigenen. Dat is eigenlijk ook niet nodig zegt Van der Tak, want ‘er is genoeg autonome krimp’, aldus Vlaardingerbroek.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Nog steeds
“Een man die dat zegt, moet zich wat mij betreft echt schamen. Deze man zegt dat hij de belangen van onze boeren behartigt, maar in feite zegt hij: we hebben onteigening niet eens nodig, want de boeren worden zodanig met de rug tegen de muur gezet, met het mes op de keel, dat ze uiteindelijk helemaal niet onteigend hoeven te worden.”
Ons kabinet speelt het slim, benadrukte ze. “Die gaan dat via de banken regelen. Die zorgen dat die mensen geen leningen meer krijgen. Die Natura 2000-regeling staat er nog steeds. De plannen om deze mensen van hun land te verjagen, die hele sector naar de gallemiezen te helpen, dat is er allemaal nog steeds.”
Onvoorstelbaar vies
“Als de boeren vervolgens ‘vrijwillig’ opstappen, kan de overheid haar handen in onschuld wassen en zeggen: we hebben ze helemaal niet hoeven onteigenen. Ondertussen zijn deze mensen bezig die boeren letterlijk van hun land te verdrijven, tot wanhoop te drijven. En als je dan in feite het pistool tegen de slaap hebt, dan zeggen ze: het is toch allemaal vrijwillige uitkoop,” zei Vlaardingerbroek.
“Het is onvoorstelbaar vies wat hier gebeurt.”