Het Europees Parlement steunt de aanscherping van de klimaatwetten. Meer Europese burgers en bedrijven gaan betalen voor de CO2 die ze uitstoten.
Bedrijven buiten de EU moeten ook een steentje bijdragen aan het verminderen van de uitstoot. Als zij hun spullen in de Europese Unie willen verkopen, moeten zij via een CO2-grensheffing (CBAM) betalen voor hun uitstoot. Zo wordt ‘oneerlijke concurrentie’ tegengegaan.
Financieel journalist Arno Wellens wijst erop dat de klimaatbelastingen, CO2-heffingen en CBAM niets te maken hebben met milieu en ‘groen’.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Wij moeten gewoon blijvend meer belasting betalen
CBAM, de Carbon Border Adjustment Mechanism, dook voor het eerst ten tijde van de coronawet op in een wettekst, merkt Wellens op. “Deze CO2-heffing is feitelijk belasting en met die belasting kun je rente en aflossing verzorgen op staatsschulden. Het is dus helemaal niet de bedoeling dat wij gaan minderen, wij moeten gewoon blijvend meer belasting betalen.”
De Europese Raad, waar de regeringsleiders van de Europese Unie in zitten, heeft in februari 2020 gezegd dat er een soort coronafonds komt. Daar wordt nu de digitalisering en de Green Deal uit betaald. Hoe betaal je dat terug? Met CO2-heffing, aldus Wellens.
Dit loopt volledig uit de hand
De CBAM houdt in dat alles wat je koopt duurder wordt, licht hij toe. “Het heeft niets te maken met klimaat, het gaat ook niet de zeespiegel doen dalen, maar het heeft er alles mee te maken dat de Europese Commissie zelf meer geld kan lenen en leningen moet je voorzien van rente en terugbetalen.”
“De Europese Commissie moet de regering van een Europese superstaat worden, met eigen middelen; daar gaat dit over,” schrijft hij op Twitter.
Financieel expert Ab Flipse reageert: “Wat er nu in Europa gebeurt, is de grootste roof uit onze geschiedenis. Dit loopt volledig uit de hand. Ik vrees voor chaos en erger!”