vrijdag 21 april 2023

Premier Orbán zegt dat de VS Hongarije niet in een oorlog kan duwen – De rest van Europa doet er verstandig aan zijn beleid te volgen

Constante aanvallen van Amerikaanse Democraten op de Hongaarse regering onderscheiden de VS weinig van de intimiderende grootmachten waarvan zij zich willen distantiëren.

april 21, 2023   1831   9  

    © European Parliament / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

De niet aflatende kritiek van de regering Biden op de zittende Hongaarse regering is volkomen onevenredig en ongerechtvaardigd, en doet weinig om het huidige Amerikaanse regime te onderscheiden van de kwaadaardige grootmachten waarvan het zich wil distantiëren. De Hongaarse leider beseft dit en stelt de belangen van zijn eigen land boven die van de Verenigde Staten, bericht Thomas Brooke.

Ondanks de druk van de VS zei de Hongaarse premier Viktor Orbán dat zijn land niet onder druk kan worden gezet om zich aan de zijde van Oekraïne bij de oorlog aan te sluiten.

“De Verenigde Staten hebben hun plan niet opgegeven om iedereen, inclusief Hongarije, in een oorlogsalliantie te persen, om met de massa mee te gaan,” vertelde Orbán vorige week op een persconferentie.

“Maar ik heb meerdere malen duidelijk gemaakt, en de Hongaarse diplomatie heeft dit ook uitgesproken, dat de wil van het Hongaarse volk duidelijk is, en onze kennis van de geschiedenis is vrij solide, dus we zullen dit niet toestaan.”

“We zullen niet toestaan dat ze ons in een oorlog dwingen. We zullen geen wapens sturen, en we zullen niet betrokken raken bij een conflict dat niet onze oorlog is,” voegde de Hongaarse premier eraan toe.

De recente geringschattende opmerkingen van David Pressman, de topdiplomaat van Biden in Boedapest, waren minachtend over een land dat weliswaar op veel punten een conforme bondgenoot van de Verenigde Staten blijft, maar het lef heeft gehad om zijn eigen visie te vormen op zaken die zich voor zijn deur afspelen, en ervoor heeft gekozen om zich niet volledig ondergeschikt te maken aan de belangen van de VS, terwijl de twee landen een enorm verschillend wereldbeeld hebben en geconfronteerd worden met inherent verschillende geopolitieke bedreigingen.

“Wij zijn bezorgd over de voortdurende gretigheid van de Hongaarse leiders om de banden met de Russische Federatie uit te breiden en te verdiepen, ondanks de aanhoudende brute agressie van Rusland tegen Oekraïne en de bedreiging van de trans-Atlantische veiligheid,” zei Pressman vorige week op een persconferentie in Boedapest, nadat hij kritiek had geuit op de Hongaarse regering voor het behoud van haar belang in de Russische Internationale Investeringsbank (IBB), waaraan de Amerikaanse regering vorige week sancties had opgelegd.

De Hongaarse premier Viktor Orbán hekelde op de staatsradio de kortzichtigheid van het besluit van de VS en verklaarde dat de in Boedapest gevestigde financiële instelling onder Russische controle “een serieuze rol had kunnen spelen bij de ontwikkeling van de Centraal-Europese economieën,” en toonde zich bezorgd dat de Verenigde Staten het geopolitieke klimaat gewoon niet begrijpen en moeten ophouden te doen alsof ze dat wel doen.

De Hongaarse regering trok haar lidmaatschap van de IBB in op de dag nadat de sancties waren opgelegd, waarbij Orbán verklaarde dat de Amerikaanse actie de activiteiten van de bank onmogelijk had gemaakt.

“Zij kan haar functie niet vervullen,” zei Orbán. “We hebben besloten dat onder deze omstandigheden de deelname van Hongarije aan de verdere werkzaamheden van de bank zinloos is geworden.”

Het is niet de eerste keer dat de Hongaarse regering gefrustreerd is door beslissingen die in het verre Washington worden genomen zonder inzicht in de genuanceerde gevolgen voor de regio.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben de Hongaarse regering regelmatig bekritiseerd omdat zij de Amerikaanse aanpak van het conflict in Oekraïne niet volgt, kritiek die de Hongaarse premier als misplaatst beschouwt.

“Als ik hoor over kernwapens, of dat een West-Europees land wapens met verarmd uranium naar Oekraïne brengt, denk ik aan Tsjernobyl,” zei Orbán terwijl hij verwees naar het besluit van Groot-Brittannië om tankmunitie met verarmd uranium naar de Oekraïense strijdkrachten te sturen.

“Een Amerikaan zou hier nooit aan denken, maar we weten dat als er in Oekraïne iets gebeurt, het het beste is als de mensen niet de straat op gaan, dus we weten wat er dan gebeurd is.

Of als ze in Amerika horen dat er iemand gestorven is aan het Oekraïens-Russische front, leven ze natuurlijk mee omdat het een verlies is, maar het is niet hetzelfde gevoel als bij ons, want ik denk meteen dat de persoon die gestorven is een Hongaar uit Transkarpatië zou kunnen zijn.

Alles wat daar gebeurt, wordt die dag een deel van ons leven.

De dimensie van de Amerikanen is heel anders, dus ik zeg dat we terecht verwachten dat de Verenigde Staten kennis nemen van de bijzondere situatie van Hongarije, de nabijheid van Oekraïne, en begrijpen dat we daarom aan de kant van de vrede staan en daar willen blijven.”

Gezien de aanhoudende vijandigheid van de VS tegenover de regering-Orbán zou men kunnen aannemen dat Hongarije een actieve rebellerende natie was in het conflict, en toch heeft Boedapest zich gehouden aan elke anti-Russische sanctie die door de Europese Unie is goedgekeurd, ondanks het feit dat het zich tegen deze acties heeft uitgesproken.

“Wij hebben nooit ingestemd met sancties, maar wij betwisten niemands recht, ook niet dat van de Verenigde Staten, om sancties op te leggen als zij dat nodig achten. Wij erkennen deze sancties en gaan ermee akkoord,” zei Orbán onlangs.

Hongarije heeft tienduizenden Oekraïense vluchtelingen opgevangen en humanitaire hulp verleend aan Kiev en de getroffen gebieden, en het heeft de Russische invasie van Oekraïne vanaf de eerste dag veroordeeld.

Zoals het hoort, heeft Boedapest zijn neutraliteit met betrekking tot militaire interventie en hulp gehandhaafd en geweigerd zijn standpunt te wijzigen ondanks Amerikaanse protesten.

Orbán voegde eraan toe dat zijn regering volwassen genoeg is om de langdurige Hongaars-Amerikaanse alliantie te behouden, ondanks een verschil in benadering van het conflict in Oekraïne.

“De Amerikaans-Hongaarse vriendschap moet dit meningsverschil verdragen,” verklaarde hij vorige week.

Of Joe Biden en zijn politiek benoemde diplomaat in Boedapest bereid zijn een meningsverschil te accepteren en verder te gaan, valt nog te bezien.

Maar als we afgaan op de recente anti-Russische postercampagnes die met steun van de Amerikaanse ambassade over heel Hongarije zijn verspreid, is het moeilijk om in de nabije toekomst een verzoening tussen beide landen te zien, althans niet zolang de Democraten van Joe Biden in het Witte Huis zitten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/premier-orban-zegt-dat-de-vs-hongarije-niet-in-een-oorlog-kan-duwen-de-rest-van-europa-doet-er-verstandig-aan-zijn-beleid-te-volgen/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...