donderdag 7 maart 2024

Elektriciteitsnet overbelasting is al realiteit in Nederland: elektrische auto’s mogen niet opladen tijdens piekuren

 maart 7, 2024   39

   Ivan Radic / Wikimedia / (CC BY 2.0 DEED)

In Nederland mogen elektrische auto’s niet meer worden opgeladen tijdens piekuren – dit is geëist door netbeheerder Stedin vanwege de overbelasting van het elektriciteitsnet. Dankzij de groene energietransitie bestaat er ook een risico op overbelasting van het net in Duitsland. Als dit zich voordoet, mogen de netbeheerders de hoeveelheid elektriciteit die wordt afgenomen door nieuwe regelbare warmtepompen of laadstations tijdelijk beperken, schrijft Andrea Waldner.

De gevolgen van de energietransitie zijn al voelbaar in de buurlanden, waar netoverbelasting al realiteit is. Duizenden bedrijven staan op een wachtlijst om hun elektrische wagenpark te kunnen opladen. Particuliere huishoudens in sommige gebieden hebben hun warmtepompen tijdelijk moeten uitschakelen om de stabiliteit van het elektriciteitsnet niet in gevaar te brengen. Vooral in stedelijke gebieden mogen elektrische auto’s tussen 16.00 en 21.00 uur niet meer worden opgeladen, aldus netbeheerder Stedin. Dit is nodig om het overbelaste elektriciteitsnet tijdens deze uren te ontlasten. Dit komt omdat veel mensen elke dag rond deze tijd thuiskomen en allerlei apparaten aanzetten, wat leidt tot een grote vraag naar elektriciteit.

“Het elektriciteitsnet barst uit zijn voegen, vooral in de avondpiek, tussen 16.00 en 21.00 uur, en op zonnige lente- en zomerdagen”, legt Stedin CEO Koen Bogers uit aan het Dagblad van het Noorden. “Auto’s opladen tijdens etenstijd is lang niet voor iedereen noodzakelijk. Je kunt het ook op andere momenten van de dag doen, bijvoorbeeld als er veel zonne-energie beschikbaar is of ’s nachts als het rustiger is op het elektriciteitsnet”, vervolgt Bogers. Er zijn tot 2030 investeringen tot 8 miljard euro gepland voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland.

 

Ook in Duitsland stelt het toenemende gebruik van elektrische auto’s en warmtepompen op elektriciteit het elektriciteitsnet voor grote uitdagingen. Om de dreiging van overbelasting van het net te voorkomen, mogen netbeheerders in de toekomst de hoeveelheid elektriciteit die door nieuwe regelbare warmtepompen of oplaadstations wordt afgenomen, tijdelijk beperken. De voorschriften van het Federaal Agentschap voor het Net, die sinds januari van kracht zijn, stellen het volgende:

“Daarbij mogen de netbeheerders de afname beperken tot maximaal 4,2 kW voor de duur van de specifieke overbelasting. Dit betekent dat warmtepompen kunnen blijven werken en dat elektrische auto’s over het algemeen in twee uur voor 50 kilometer kunnen worden opgeladen. Gewone huishoudelijke elektriciteit wordt hierdoor niet beïnvloed. Er wordt rekening gehouden met de speciale eisen van grote warmtepompen.”

De ondoordachte energietransitie, die door de Groenen in allerijl wordt doorgedrukt, kan leiden tot een situatie die vergelijkbaar is met die in Nederland. Naast de dreiging van een overbelast elektriciteitsnet kampen bedrijven en particuliere huishoudens met enorme stijgingen van hun energiekosten. Door de miljardenkosten voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet, die consumenten ook betalen via de netwerktarieven, dreigen verdere stijgingen.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/elektriciteitsnet-overbelasting-is-al-realiteit-in-nederland-elektrische-autos-mogen-niet-opladen-tijdens-piekuren/

WELKOM IN DE OKSEL VAN AMERIKA

    De Morgen -fotograaf  Tim Dirven  reisde in de laatste stuiptrekkingen van de zomer door de Rust Belt   van de VS. Wat hij daar aantro...