dinsdag 30 juli 2024

Zoersels voedselbos ’t Groeihof wint Europese prijs

Halle-Zoersel 

Voedselbos ’t Groeihof in Halle-Zoersel heeft een Europese prijs gewonnen als Best European ecosystem restoration project door milieuorganisatie LifeTerra. Tot verbazing van eigenaars Geert Adams (49) en Goele Schrijvers (47), die niet wisten dat ze waren voorgedragen. “Maar als we anderen hiermee kunnen inspireren: graag dan.”

    Video Link: https://www.gva.be/cnt/dmf20240730_94410245 

     © atv   Kristin Matthyssen   Vandaag om 14:18

 Geert en Goele kochten drie jaar geleden een boerderij met 5 hectare grond in Halle. Ze zijn allebei fans van agroforestry, en hoewel ze zo zelfvoorzienend mogelijk willen leven, is het niet de bedoeling voltijds boer te worden. Geert is bedrijfsleider en Goele werkt als osteopaat.

     Het voedselbos-in-wording vanuit de lucht. — © rr

 “Geert houdt zich al langer bezig met biodynamisch tuinieren”, vertelt Goele. “Zelf volgde ik al een cursus wildpluk. We wilden graag een voedselbos aanleggen. Voor de perfecte mix van bomen, fruitbomen, struiken en bomen, deden we beroep op landschapsarchitectenbureau Commensalist. Het vraagt toch kennis van zaken. Er staan 350 verschillende soorten planten en bomen, en geen vijf van dezelfde soorten naast elkaar, om de verspreiding van ziektes tegen te gaan. Het zijn allemaal manieren om zonder pesticiden te kunnen werken.”

Goele Schrijvers hier met vrijwilligers van ING België die LifeTerra naar Halle-Zoersel stuurde om te helpen bij het aanplanten. — © rr

In oktober vorig jaar begonnen ze met de aanplanting. Hun twee met hout omheinde paardenweides zijn mooi geïntegreerd in het voedselbos. Vanuit de lucht vallen de organische, ronde vormen op. Vroeger groeide er een monocultuur van gras en maïs. Alles is er ook op gericht om de natuur te herstellen met meer leven en bodemdiversiteit.

Het zal nog vijf jaar duren vooraleer ze letterlijk de vruchten kunnen plukken van hun boomgaarden, houtkanten, moestuinen en voedselborders. Nieuwe ecosystemen vragen wat opstarttijd.

    Goele in actie. — © rr

Organisatie LifeTerra hielp bij de aanplant. Het bedrijf werkt samen met grote bedrijven, die hun ecologische footprint symbolisch kunnen verkleinen door vrijwilligers te sturen naar de aanplanting van nieuwe bossen en voedselbossen. ING België vaardigde dertig vrijwilligers af. Er werden meer dan duizend planten bij wijze van teambuildingactiviteit aangeplant. ClimatePartner sponsorde mee plantgoed.

Voedselbossen kunnen het hele jaar door een divers aanbod aan eetbare gewassen leveren, waardoor een veerkrachtige voedselbron wordt gecreëerd. Zowel voor mens als voor dier, want ook insecten, vogels en wild profiteren mee.

Dat het er vanuit de lucht mooi uitziet, is geen toeval. Louis De Jaeger, CEO van Commensalist en de man die ook de Bye Bye Gazon-beweging uitvond: “We hielden bij het ontwerp rekening met een aantrekkelijke layout, om ’t Groeihof een extra dimensie te geven voor bezoekers.”

     Louis De Jaeger, CEO van Commensalist dat het Zoersels voedselbos uittekende. — ©rr                                                                                 

 Omdat de jonge planten nog kwetsbaar zijn, is het niet de bedoeling de eerste jaren al groepen te ontvangen. “Maar op termijn willen we eventueel wel eens kinderen van een lagere school rondleidingen geven, of de lesgever waar ik wildplukken heb gevolgd met cursisten ontvangen”, zegt Goele. “Sinds vorige week hebben we onze eigen Instagrampagina t_groeihof, op voorzet van Louis De Jaeger. We zullen daar af en toe iets op posten, maar laat ons nu maar even enkele jaren in de luwte groeien.”

     De drie gedaantes van ’t Groeihof. — © rr

Bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20240730_94410245

AfD-leider Alice Weidel wil dat er verantwoording wordt afgelegd na ‘vele vaccindoden’

Er waren zo veel vaccindoden en zo veel mensen met bijwerkingen, zei AfD-leider Alice Weidel donderdagavond tijdens  een bijeenkomst in Hamb...