zaterdag 6 november 2021

Lareb neemt 88.000 meldingen bijwerkingen coronavaccins niet op in rapportage, Groene Rekenkamer wil opheldering

 lareb

Foto: Tim Reckmann CC BY 2.0

Lareb (*) neemt 88.000 meldingen bijwerkingen coronavaccins niet op in rapportage, Groene Rekenkamer wil opheldering

De Groene Rekenkamer concludeert in een analyse van de cijfers van het Lareb dat 88.000 gevallen van bijwerkingen van coronavaccins niet zijn terug te vinden. Dat is 36 procent van het totaal. De Groene Rekenkamer heeft om opheldering gevraagd.

Zij schrijft in een aangetekende brief aan het Lareb dat het bijwerkingencentrum onvolledig blijkt te zijn met het rapporteren van meldingen van bijwerkingen ten gevolge van vaccinatie tegen corona. “We hebben in de door Lareb verstrekte gegevens tot oktober – voor alle medicatie samen – nu ontdekt dat er op dat moment eigenlijk sprake zou moeten zijn van circa 236.000 meldingen, terwijl er slechts 147.646 zijn gerapporteerd.” Ter vergelijking: een normaal aantal meldingen is ongeveer 34.000.

Data-analist Wouter Aukema van de Groene Rekenkamer heeft de officieel gepubliceerde cijfers van het Lareb bestudeerd en ontdekte dat er een anomalie zat in de dataset.

Onderbouwing

De Groene Rekenkamer onderbouwt de berekening als volgt:

  • Op grond van genoemde analyse van dossiernummering zouden er op 30 september tenminste 261.442 meldingen (alle medicatie) moeten zijn over de eerste negen maanden van 2021.
  • Volgens de opgave van Lareb zijn er opgeteld 147.646 aan coronavaccinatie gerelateerde meldingen. De verwachte meldingen van reguliere gevallen mag gesteld worden op 25.000, zulks in evenredigheid geschat uit de twee voorgaande jaren. Samen genomen resulteert dat in circa 173.000 meldingen (alle medicatie).
  • Het verschil tussen genoemde circa 261.000 en 173.000 levert ruim 88.000 aan meldingen die niet in de rapportage zijn opgenomen.
Ontwijkend geantwoord

Op vragen van de Groene Rekenkamer werd door het Lareb ontwijkend geantwoord. “Wij kunnen op dit punt niet anders dan ons zeer dringend afvragen hoe het mogelijk is dat Lareb circa 88.000 extra coronavaccin-gerelateerde meldingen niet heeft gerapporteerd,” valt te lezen in de brief. “We vragen u dan ook met klem om op de kortst mogelijke termijn de geconstateerde verschillen te verklaren.”

Bijwerkingencentrum Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen, waaronder vaccins, én geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. Lareb signaleert risico’s van het gebruik van geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk en genereert en verspreidt kennis hierover. 


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...