zondag 10 juli 2022

Co-enzym Q10 na COVID-19 ?

Lang voor er sprake was van Covid-19, werd er al een ‘postviraal syndroom’ beschreven, waarbij mensen nog lang na een doorgemaakte, ernstige virale infectie diverse klachten vertoonden met o.a. vermoeidheid en spierpijnen op de voorgrond.  Verschillende onderzoekers wezen hierbij op het feit dat de virale infectie onder meer een ernstige negatieve impact had uitgeoefend op de functie van de zogenaamde mitochondriën, de belangrijkste energieleveranciers in alle lichaamscellen.

Vermits er ook heel veel mensen na Covid-19-infectie, aanhoudend klachten vertonen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, reukverlies, spier- en gewrichtspijn, hoesten, slaap- en geheugenstoornissen en depressiviteit, willen onderzoekers nagaan of erbij dergelijke ‘long-covid’ er ook sprake was van een slechtere mitochondriale functie. Hiervoor werden 10 patiënten die COVID-19 hadden doorgemaakt, vergeleken met 15 gezonde controlepersonen.  Men constateerde inderdaad duidelijk dat er een significante dysfunctie van de mitochondriën door COVID-19 was opgetreden (gemeten in de bloedplaatjes), waardoor deze minder van de energieleverancier ATP konden aanmaken.  Opmerkelijk hierbij was dat ook de lichaamseigen aanmaak van co-enzym Q10 na COVID-19 was verminderd; co-enzym Q10 is net een zeer belangrijke stof voor de optimale werking van de mitochondriën.

De onderzoekers besloten dat het SARS COV2-virus zowel tot een verminderde mitochondriale functie als tot een lagere co-enzym Q10-spiegel kunnen leiden en dat deze meetwaarden als ‘biomerkers’ kunnen fungeren voor de nasleep van COVID-19.  Daaraan gekoppeld suggereren ze bij ‘long-COVID’ de pijlen te richten op het verbeteren van de mitochondriale gezondheid met daarin vooral een rol voor suppletie met co-enzym Q10.  Overigens is de beste keuze hierbij ‘ubiquinol’ (niet ubiquinone): dat is co-enzym Q10 in zijn gereduceerde en dus bioactieve vorm, die ook het best opneembaar is.

Sumbalova Z. et al. Bratisl Med J 2022; 123 (1) 9 – 15

Bron:BioGezond (Infoblad over Gezond Leven) 18de jaargang/Nr 3/juni 2022-07-10


 

               

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...