donderdag 25 augustus 2022

Premier België (Alexander De Croo) waarschuwt voor ‘vijf à tien moeilijke winters’

 23 AUGUSTUS 2022    Redactie Blckbx

 


2:30

De Belgische premier Alexander De Croo heeft maandag gewaarschuwd dat zijn landgenoten een zware tijd tegemoet gaan. Door de hoge energieprijzen wordt het de ‘komende vijf à tien winters moeilijk’.

 De Croo was maandag op werkbezoek bij havenbedrijf ICO Terminals in Zeebrugge. Voordat hij een dagje meeliep met het personeel en ‘elektrische wagens leerde inspecteren, polieren en opladen’, sprak hij de aanwezigen toe.

 Hij voorziet zware economische tijden. “De komende vijf à tien winters gaat het moeilijk zijn. In gans Europa is het een zeer moeilijke evolutie. In een aantal sectoren is het echt moeilijk om met die hoge energieprijzen om te gaan. We volgen dat van nabij, maar we moeten transparant zijn: de komende maanden zullen moeilijk worden, de komende winters zullen moeilijk worden. Daar moet je vanuit gaan. Hope for the best, prepare for the worst. Als het dan uiteindelijk beter meevalt, is het toch goed dat we voorbereid waren.”

 Recordprijzen energie

Net als in de rest van Europa gaan de energieprijzen in België door het dak. Voor een megawattuur (MWh) gas moest maandag 290 euro betaald worden. Elektriciteit kostte meer dan 600 per MWh. Die bedragen zijn vergelijkbaar met wat er in Nederland voor energie betaald moet worden.

De hoge energieprijzen worden nu ook bedrijven te veel, zegt Hans Maertens, topman van Voka, het Vlaamse netwerk voor ondernemers. “Meer en meer bedrijven beslissen om de productie te stoppen omdat energie te duur is geworden. Ze kunnen met deze prijzen niet meer rendabel voortwerken.” Naast de hoge energieprijzen kampen bedrijven met krapte op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie.

 In Nederland moest vorige week de zinksmelterij Nyrstar de productie stoppen en zichzelf ‘in slaapstand’ zetten vanwege de hoge energieprijzen. In Slowakije moet de aluminiumfabriek Norsk Hydro volgende maand de deuren sluiten. Deze industrie is extra kwetsbaar, omdat metaalverwerking bijzonder energie-intensief is.

 Mogelijk blackouts Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk houdt men er inmiddels rekening mee dat komende winter de stroom kan uitvallen ten gevolge van energietekortenThe Times meldt dat er voorbereidingen worden getroffen om huishoudens met een slimme meter te betalen voor het uitschakelen van apparaten die veel energie gebruiken, zoals wasmachines, tijdens piekuren. De maatregel moet het risico op blackouts verkleinen.

 

https://www.blckbx.tv/buitenland/premier-belgie-waarschuwt-voor-vijf-a-tien-moeilijke-winters?utm_source=Blckbx&utm_campaign=61b46c9e14-EMAIL_CAMPAIGN_2022_08_24&utm_medium=email&utm_term=0_0a2d02ab29-61b46c9e14-561840125

 

NVDR.: En dan maar Sinterklaas spelen voor Zelensky en Ukraïne  (800 miljoen dan nog wel!) en daarbovenop volharden in de foute beslissingen.  De maatregelen tegen Rusland hebben geen effect alleen die laatste wordt er BETER van!

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...