woensdag 2 november 2022

Partij Wybren van Haga (Nl) roept minister Kaag op het matje: ‘Dit moet echt niemand willen’



Nederland wil banken verplichten alle transacties boven de 100 euro in een grote database onder te brengen. Critici waarschuwen voor een catastrofale inbreuk op het privacyrecht. BVNL, de partij van Wybren van Haga, roept minister Kaag van Financiën op het matje.

Het plan zou een voorbereidende stap zijn op de implementatie van een digitale centrale bankmunt (CBDC). Via zo’n ‘digitale euro’ blijven alleen de kleinste betalingen anoniem.

Gaat echt veel te ver

“Helemaal knots. Deze massasurveillance gaat alle perken te buiten en is een ongekende inbreuk op de privacy van mensen,” stelt Kamerlid Olaf Ephraim (BVNL). “De voorgestelde monitoring gaat echt veel te ver.”

Hij krijgt bijval van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP): “Al jouw betaalgedrag wordt straks centraal verzameld en met algoritmes in de gaten gehouden.”

Onterecht toegang tot bankrekening verliezen

Met de maatregel wil Kaag naar eigen zeggen witwassen en het financieren van terrorisme aan banden leggen. “Een onzinnig gelegenheidsargument waarmee het kabinet haar eigen drang om achter iedere Nederlandse voordeur te willen kijken zelf witwast. Big Brother is watching you, en dat moet stoppen,” vervolgt Ephraim.

Het Kamerlid waarschuwt dat de wet ertoe kan leiden dat mensen onterecht de toegang tot hun bankrekening verliezen. “Minister Kaag speelt echt met grondwettelijk vuur en daar moet heel snel een blusdeken overheen. Dit moet echt niemand willen.”

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...