maandag 18 maart 2024

Farmabedrijven verwikkeld in race om turbokankers te behandelen, iedereen wil graantje meepikken

 

Farmaceutische bedrijven zijn in een race verwikkeld om alle grote fabrikanten van kankermedicijnen over te nemen. De ene na de andere overname wordt afgerond. Iedereen wil een graantje meepikken.

De Canadese arts William Makis heeft een overzicht gemaakt van de grootste overnames in de afgelopen 4 maanden. Johnson & Johnson, bekend van het coronavaccin van Janssen, nam deze maand voor 2 miljard dollar Ambryx over, een biofarmaceutisch bedrijf dat een innovatiestrategie heeft ontwikkeld rond oncologie.

Pfizer, ook een fabrikant van coronavaccins, nam Seagen over voor 43 miljard dollar. Met dit bedrijf, dat 10 fabrieken op 3 continenten heeft om kankermedicijnen te produceren, kan Pfizer alle turbokankers behandelen, schrijft Makis. Pfizer wil met Seagen 8 baanbrekende kankermedicijnen ontwikkelen voor 2030.

Versneld goedgekeurd

Farmaceut AbbVie heeft ImmunoGen gekocht voor 10,1 miljard dollar. Dit bedrijf maakt het middel Elahere tegen eierstokkanker. Het medicijn is een jaar geleden versneld goedgekeurd door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA.

Het farmacieconcern Bristol Myers Squibb kocht RayzeBio voor 4,1 miljard. RayzeBio maakt radiofarmaceutische producten die gebruikt worden voor de behandeling van patiënten met tumoren.

Farmareus Novartis neemt MorphoSys, ontwikkelaar van kankermedicijnen, over voor 2,7 miljard euro in cash.

Bijna een verdubbeling

Farmareus Eli Lilly heeft Point Biopharma overgenomen voor 1,4 miljard dollar. Het radiofarmaceutische bedrijf is gespecialiseerd in kankerbehandelingen.

Tot slot: Boehringer Ingelheim heeft T3 Pharma overgenomen voor 450 miljoen Zwitserse frank. Dit Zwitserse biotechbedrijf heeft een behandeling ontwikkeld waarbij levende bacteriën worden gebruikt om kankercellen te bestrijden.

Farmabedrijven kunnen honderden miljarden verdienen aan de behandeling van turbokankers, aldus Makis. Met de top 10 Big Pharma-overnamedeals in 2023 was 115,8 miljard dollar gemoeid, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2022, becijferde de arts.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Oud-staatssecretaris: groot deel van de steun aan Oekraïne is VERDUISTERD

Het geld dat de regering-Biden de afgelopen jaren naar Oekraïne heeft gestuurd, is grotendeels verduisterd. Dat beweert althans de Poolse ou...