maandag 18 maart 2024

Wat je moet weten over kinkhoest, de ziekte die nu opspeelt


Er woedt op dit moment een felle discussie over kinkhoest. Er is sprake van een uitbraak en er zouden zelfs enkele baby’s aan zijn overleden. Overal klinkt de roep om te vaccineren. Gaat dat helpen? Het korte antwoord: nee.

In 2012 raakten in de Verenigde Staten zo’n 50.000 mensen besmet met de ziekte, op dat moment het hoogste aantal sinds 1955. Gezondheidsdiensten stonden voor een raadsel.

Uit onderzoek bleek vervolgens dat de nieuwere vaccins mogelijk niet in staat zijn om ziekteoverdracht te voorkomen. Uit een studie uit januari 2014 in tijdschrift PNAS blijkt dat bavianen die een kinkhoestvaccin kregen geen symptomen vertoonden, maar de ziekte nog wel konden overdragen. “Als je net gevaccineerd bent, ben je een asymptomatische drager,” zei hoofdonderzoeker Tod J. Merkel tegen de New York Times.

Grote verbazing

Het Santa Fe Institute publiceerde een studie in BMC Medicine waarin het concludeert dat de vaccins mogelijk hebben bijgedragen aan de kinkhoestuitbraak, door middel van asymptomatische verspreiding. De onderzoekers denken zelfs dat de vaccins de uitbraak hebben verergerd. Er zijn mogelijk miljoenen mensen die – zonder dat ze het weten – deze ziekte verspreiden, zeiden ze.

Uit onderzoek van specialist infectieziekten professor David Witt van Kaiser Permanente in Californië bleek dat kinkhoest vaker voorkomt bij gevaccineerde kinderen dan bij kinderen die niet zijn ingeënt.

Begin 2010 registreerde Kaiser Permanente een piek in het aantal kinkhoestgevallen. Het ging om de grootste uitbraak in Californië in ruim 50 jaar. Witt had verwacht dat de ziekte vooral ongevaccineerde kinderen zou treffen. Tot zijn grote verbazing was de meerderheid van de kinderen die kinkhoest kregen volledig gevaccineerd, meldde persbureau Reuters.

Erg laag

Hoogleraar Aart Nederveen van de Universiteit van Amsterdam schreef eerder in het Reformatorisch Dagblad dat de sterftecijfers bij kinkhoest, maar ook mazelen en difterie al erg laag waren op het moment dat men begon te vaccineren.

Experts zijn het erover eens dat de sterfte exponentieel is afgenomen door betere hygiëne en betere voeding, merkte de hoogleraar op.

Minder kwaad

“Dat er nu zo weinig kinderen aan infectieziektes overlijden, is niet in de eerste plaats te danken aan vaccins,” benadrukte Nederveen. De vraag of vaccinaties altijd nodig zijn, is volgens hem dan ook gerechtvaardigd.

“Ouders die hun kinderen niet laten inenten doen minder kwaad dan ouders die hun kinderen slechte voeding geven of te weinig laten bewegen. Waarom moeten zij het dan toch zo vreselijk ontgelden?” vroeg de hoogleraar.

Om te eindigen met de woorden van Hugo de Jonge: en nu weer aan het werk!

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Zaden en plantbeurs 'Reclaim The Seeds' te LIER, 23 maart 10u - 17u

  RECLAIM THE SEEDS' Lier 23 maart 10u - 17u Zaden- en planten beurs Zadenwerkgroep Velt zet zich in voor het behoud van...