maandag 13 mei 2024

Centrumrechts wil EU-brede dienstplicht uitvoeren en Brussel uitrusten met eigen nucleaire afschrikkingscapaciteiten

 mei 13, 2024   11

   Dati Bendo / European Commission, 2024 / Wikimedia / (CC BY 4.0 DEED)

De grootste oppositiepartij en populairste partij van Duitsland, de centrumrechtse CDU/CSU-alliantie, heeft tijdens haar partijcongres de dienstplicht weer op de agenda gezet en belooft deze opnieuw in te voeren zodra ze de macht in Berlijn weer in handen krijgt. De aankondiging komt slechts enkele dagen nadat Manfred Weber, voorzitter van de door de CDU gedomineerde Europese Volkspartij (EVP) het idee opperde om een EU-brede dienstplicht in te voeren en Brussel uit te rusten met eigen nucleaire afschrikkingscapaciteiten, bericht Tamás Orbán.

Tot 2011 had Duitsland een selectieve dienst, waarbij 18-jarigen konden kiezen tussen een jaar in het leger of in de sociale sector.

Gezien het personeelstekort in de Bundeswehr en de geopolitieke omstandigheden die door de oorlog in Oekraïne zijn ontstaan, wil de CDU het systeem officieel opnieuw invoeren als tussenstap voordat ergens in de toekomst wordt overgestapt op een algemene dienstplicht, meldt Deutsche Welle.

De regerende sociaaldemocraten (SPD) hebben tot nu toe vermeden om een bepaalde kant te kiezen uit angst om nog meer stemmen te verliezen tijdens de EU-verkiezingen in juni. Toch heeft minister van Defensie Boris Pistorius meerdere keren laten doorschemeren dat er misschien geen andere opties zijn, waarbij hij beloofde pas in de zomer (d.w.z. na de verkiezingen) met een officieel advies te komen.

Naar verluidt overweegt Pistorius een systeem dat gebaseerd is op het Zweedse model, dat een stuk zachter is dan wat de CDU in gedachten heeft. De Zweedse ontwerpwet, die in 2017 opnieuw werd ingevoerd als reactie op de oorlog in Oost-Oekraïne, stelt alleen een medische keuring verplicht voor 18-jarigen van beide geslachten, maar houdt de eigenlijke dienstplicht vrijwillig, wat elk jaar 5-10% van de pool oplevert.

 

Vergelijkbare gedeeltelijke dienstplichtmodellen zijn van kracht in Denemarken, Noorwegen en de Baltische staten, terwijl Oostenrijk, Zwitserland, Finland en Griekenland een actieve algemene dienstplicht hebben, hoewel ze allemaal een vorm van alternatieve (sociale) dienstplicht aanbieden – vergelijkbaar met de voorkeursaanpak van de CDU.

Duitsland is niet het enige land dat overweegt om de dienstplicht weer in te voeren in Europa, en het hele debat moet misschien ook centraal worden aangepakt, op EU-niveau, zoals velen in Brussel, inclusief het hoofd van de EVP, geloven.

Toen hij het EU-verkiezingsprogramma van de EVP besprak in een interview met BR24, pleitte Manfred Weber opnieuw voor verdere centralisatie van het Europese defensiebeleid. Weber zei dat hij een groot voorstander was van de algemene dienstplicht voor Europa, maar dat de keuze voor alternatieven in de sociale sector ook aan jongeren moet worden aangeboden.

Verder herhaalde Weber ook zijn pleidooi voor het bouwen van een EU-breed nucleair schild, zoals het uitrusten van Brussel met een eigen nucleair arsenaal. “We hebben een Europees kernwapen nodig,” zei Weber stellig.

In het verleden heeft de Franse Emmanual Macron herhaaldelijk een deel van zijn nucleaire arsenaal aangeboden om te dienen als een centrale afschrikking ter bescherming van het hele blok, maar de socialistische regering van kanselier Olaf Scholz is terughoudend geweest om dit te accepteren, deels omdat dit Parijs onvermijdelijk de de facto militaire leider van Europa zou maken. Weber zei echter dat hij “teleurgesteld” was dat Berlijn weigerde het voorstel in overweging te nemen en voegde eraan toe dat het dringend opnieuw bekeken moet worden, samen met alle andere voorstellen voor meer gecentraliseerde “Europese defensiestructuren” – een duidelijke voorloper van een toekomstig EU-leger.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/centrumrechts-wil-eu-brede-dienstplicht-uitvoeren-en-brussel-uitrusten-met-eigen-nucleaire-afschrikkingscapaciteiten/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...