Rondom de Brabantse natuurgebieden verdwijnen melkveehouderijen in een stevig tempo. Dat baart zowel boerenorganisaties als de Brabantse politiek zorgen.
Het Brabants Dagblad schrijft dat 80 procent van de melkveehouders aan de Brabantse kant van de Peel stopt, al dan niet via een stopregeling.
Ook in Limburg zijn er zorgen over het forse aantal stoppende veeboeren. Van de ruim 1400 veehouders die willen stoppen via een regeling komen er relatief veel, ruim 250, uit Limburg.
Het bijltje erbij neergooien
In het dorp Ysselsteyn overweegt ongeveer de helft van alle veehouders te stoppen. In de hele Peelregio willen boeren massaal het bijltje erbij neergooien.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft tot nu toe 1428 aanvragen ontvangen voor de zogeheten Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties en de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting.
Zo’n 85 procent van de aanvragen komt uit Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. Het gaat om bedrijven met varkens, koeien en kippen.
De voedselarmoede komt eraan
In de top vijf gemeenten met de meeste aanvragen staan Ede (76 aanvragen), Venray (72), Barneveld (71), Land van Cuijk (40) en Nederweert (38).
“Er is geen partij of organisatie die de facto, vooral via koude sanering, de krimp van het aantal boerenbedrijven zo voortvarend aanpakt als de BBB,” merkt juridisch adviseur Roger Vleugels op. “Uiteraard vooral ten koste van kleine boeren; BBB versterkt de industriële boeren en big agro, dat snapt iedere boer en iedere niet-boer.”
Boerenorganisatie Farmers Defence Force waarschuwt: “De voedselarmoede komt eraan!”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.