donderdag 1 augustus 2024

Kiezen voor biologisch, logisch


Gepubliceerd op:   20.07.2024

Velt deelt de teleurstelling en boosheid over de reportage Hoe gezond is biovoeding echt?

 verschenen in het vrt-duidingsprogramma Terzake op 16 juli 2024. Want alle reacties en rechtzettingen ten spijt, de schade is een feit.

Controversiële studie

In de vrt-reportage “Hoe gezond is biovoeding echt?” werd ingegaan op een Belgische studie die zou aantonen dat jongeren die vaker biovoeding eten meer gifstoffen in hun lijf hebben. Op dit onderzoek kwam al snel veel reactie. Van verschillende wetenschappers

omtrent de methodiek toegepast in de studie.

“Met de gebruikte methode is het niet verwonderlijk dat de resultaten in alle richtingen schieten."

Marjolein Visser, professor agro-ecologie (ULB)

Ook de vrt-nieuwsdienst publiceerde al snel een nuancering.

Uiteraard werd er ook vanuit de biosector gereageerd. Velt sluit zich volledig aan bij de reactie van de koepelorganisatie Bioforum

 waarmee we ons sterk verbonden voelen. 

"We zijn niet blij met hoe we als sector in beeld werden gebracht en sluiten ons aan bij de conclusies van de onderzoekers: dit had nooit uitgezonden mogen worden.”
Alexander Claeys, voorzitter van BioForum

 

Lees de volledige reactie van Bioforum

In ons DNA

Velt ligt van bij haar ontstaan - precies 50 jaar geleden - mee aan de oorsprong van de biologische land- en tuinbouw in Vlaanderen. Dankbaar en fier zijn we, als we zien hoe deze sector floreert en de weg toont naar een ecologisch landbouwsysteem. De consument heeft daarin een sleutelrol. Kiezen voor biologisch geproduceerde plantaardige producten, is kiezen voor een landbouw- en productiemethode die respect voor mens én milieu op de eerste plaats zet.

Met deze vijf tips kan ook jij makkelijk kiezen voor biologisch.


Kiezen voor biologisch geproduceerde plantaardige producten, is kiezen voor een landbouw- en productiemethode die respect voor mens én milieu op de eerste plaats zet.

‘Biologisch’ is de officiële term voor een methode om plantaardige producten te produceren. De internationale EU-waarden ‘health, ecology, fairness en care’ vormen de basis. Zo draagt de biologische sector zorg voor het milieu, het klimaat, de biodiversiteit, de dieren en de mensen.

Met deze vijf tips kan ook jij makkelijk kiezen voor biologisch.

1.  Biologische voeding herkennen is niet moeilijk. Bioproducten zijn altijd voorzien van een label. Je hebt nationale en Europese labels. In België is dat het stempeltje met BIOGARANTIE. Europa heeft een groen label met een 'slinger sterretjes'. Een label wordt pas toegekend als minstens 95% van de ingrediënten van biologische oorsprong is. Dat is dus best streng. Om dit label te bemachtigen moeten bedrijven hun beste beentje voorzetten. Er gebeuren regelmatig grondige controles. Je mag als consument dus echt vertrouwen op dat label.


2. Vaak is een van de belangrijkste redenen voor consumenten om niet voor biologische voeding te kiezen de prijs. Nochtans is die prijs een stuk eerlijker dan de prijzen voor klassieke teelt. Op die manier krijgen boeren en producenten wat ze verdienen voor hun arbeid en de investeringen die ze doen en gaan ze niet ten onder aan dumpprijzen. Bovendien heb je als consument ook zelf best wel wat in de hand. Door vaak te kiezen voor plantaardige, seizoensgebonden, onbewerkte basisproducten zoals groenten, fruit, granen en peulvruchten wordt het prijskaartje meteen een stuk lager. Maak dus zo veel mogelijk zelf. Daarnaast is het niet slecht om af en toe in eigen boezem te kijken en je af te vragen hoe het komt dat je nooit die zuinige bedenking maakt bij die prijzige cappuccino in je hippe koffiebar of dat peperdure outfitje dat al jaren in je kast hangt. 

3.   Een andere reden om al dan niet te kiezen voor bio is de vraag of biologische voeding gezonder is. Ook hierover is er heel wat discussie en onderzoek, maar eigenlijk is het vooral een kwestie van het juiste perspectief. Want wat heb je aan gezonde voeding als het productieproces vervuilt, uitput en energie vreet? Het is raadzaam om het hele plaatje te bekijken als je hierover een oordeel wilt vellen. De niet-biologische voedselproductie zoals ze nu draait, is een onhoudbare kaart als we het klimaat nog een beetje willen redden.   Wat je wel kunt doen is elk jaar de‘dirty dozen’ en de ‘clean fifteen’van de Environmental Working Group (EWG)checken. Dit is een lijst van de meest en minst bespoten groenten en fruit uit de klassieke teelt. Je kunt dan selectief voor bio kiezen en vooral de dirty dozen mijden. Druiven, aardbeien, appels en aardappelen zijn sowieso meestal zwaar behandeld met pesticiden.

4.  Door te kiezen voor biologische eieren kies je meteen ook voor betere leefomstandigheden voor de kippen. Biokippen hebben voldoende binnen- en buitenruimte om te scharrelen en krijgen uitsluitend biologische voeding. Om er zeker van te zijn dat je een biologisch ei eet, kun je de code op de schaal checken. Die begint bij een bio-ei met 0. Alle eieren in de handel hebben verplicht een code. 

1 = een ei van vrije uitloop: deze kippen hebben voldoende binnen- en buitenruimte 
2 = een scharrelei:  deze kippen hebben voldoende ruimte, maar daarom geen buitenruimte
3 = een kooi-ei: deze kippen zitten in een kooi.

5.  Kun je je stukje vlees of kaas niet missen? Kies dan zeker voor bio. Niet alleen weet je zo wat je eet, de dieren genieten ook van betere leefomstandigheden die hun soorteigen gedrag niet in de weg staan. Zo krijgen koeien veel meer tijd in de wei en worden hun kalfjes niet meteen na de geboorte weggenomen, kunnen varkens in de modder rollen en worden hun staarten niet afgebrand, en hebben vlees- en legkippen de ruimte die ze verdienen. Bovendien worden ze niet behandeld met antibiotica en niet kunstmatig vetgemest. Bio of niet, de veeteelt blijft een van de grootste belasters voor het milieu. Beschouw vlees en zuivel daarom voortaan als een delicatesse die je met respect en aandacht degusteert. Zo geniet je er pas echt van.

Bron: https://velt.nu/nieuws/kiezen-voor-biologisch-logisch    

Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...