Stel je voor dat je op een rustige weg rijdt en je auto plotseling met een luide knal tot stilstand komt en je er geen controle over hebt. Dit klinkt misschien als een sciencefictionfilm, maar het zou tegen 2026 werkelijkheid kunnen worden voor alle nieuwe auto’s, schrijft Christopher Rossen.
Een nieuw wetsontwerp zou vereisen dat elk voertuig dat na 2026 wordt verkocht, moet worden uitgerust met een ‘noodschakelaar’ die de motor op afstand kan uitschakelen.
Het gaat niet alleen om het uitschakelen van motoren, maar ook om veiligheid en gegevensbescherming.
Eén ding is zeker: het doel achter deze grote verandering is om wegen veiliger te maken door te voorkomen dat gehandicapte of gevaarlijke bestuurders schade veroorzaken.
En met de komst van nieuwe technologieën ontstaan er vaak zorgen: zou deze technologie potentieel kunnen worden misbruikt om ons privéleven binnen te dringen zonder onze toestemming?
Laten we onderzoeken wat een ‘kill switch’-wet voor ons allemaal zou kunnen betekenen, waarbij we zowel naar de leuke voordelen als naar de minder leuke zorgen kijken.
De wet die vanaf 2026 een noodstopschakelaar in alle auto’s verplicht
De voorgestelde wet, die vanaf 2026 een uitschakelingsapparaat in alle auto’s vereist, is bedoeld om de openbare veiligheid te vergroten door wetshandhavers in staat te stellen voertuigen op afstand uit te schakelen in noodsituaties of wanneer het autorijden belemmerd wordt.
Er zijn echter zorgen geuit over de mogelijke inbreuk op de privacy en de controle van de overheid over voertuigtechnologie.
Doel van de wet
Sectie 24220 van de Infrastructure Investment and Jobs Act bepaalt dat auto’s vanaf 2026 een ‘kill switch’ moeten hebben. Deze tool kan de auto indien nodig uitschakelen. Het is er om wegen veiliger te maken en slecht rijgedrag te stoppen, zoals wanneer mensen dronken of te hard rijden.
Een andere belangrijke reden voor deze wet is het stoppen van achtervolgingen op hoge snelheid voordat ze gevaarlijk worden.
Agenten en andere veiligheidsmedewerkers geloven dat de kill switch hen zal helpen hun werk beter te doen. Ze zien het als een manier om te voorkomen dat iedereen op de weg gewond raakt door bestuurders die slechte keuzes maken.
Het bezitten van een dergelijke capaciteit kan van onschatbare waarde blijken bij achtervolgingen op hoge snelheid en kan mogelijk levens redden.
Zorgen over privacy en overheidscontrole
Hoewel de wet goede bedoelingen heeft, maken veel mensen zich zorgen over hun privacy. Ze zijn bang dat de overheid te veel macht krijgt om hun auto’s te controleren. Privacy is een groot probleem, omdat onze auto’s al veel over ons weten.
Waar we naartoe gaan en wanneer, kan iemand veel vertellen. Als de overheid dit zou kunnen volgen, zou het zijn alsof we de hele tijd in de gaten worden gehouden. Natuurlijk schrikt dit mensen af die waarde hechten aan hun vrijheid en niet constant in de gaten gehouden willen worden.
Sommigen beweren dat zonder strikte regels de politie of andere instanties deze killswitches verkeerd zouden kunnen gebruiken. Sterker nog, voormalig Amerikaans afgevaardigde Bob Barr denkt dat ambtenaren met deze wet hun macht over de privacy van mensen zouden kunnen misbruiken.
Er zijn nog veel dingen die we niet weten over de voorgestelde ‘kill switch’-technologie. Zal het bijvoorbeeld camera’s gebruiken? Hebben verzekeringsmaatschappijen toegang tot de gegevens zonder toestemming? Moeten bestuurders hier elke keer dat ze het voertuig gebruiken toestemming voor geven?
En hoe lang het duurt voordat een voertuig weer werkt als de autoriteiten deze technologie gebruiken om de stroom naar een voertuig af te sluiten.
En ten slotte, of het Vierde Amendement zal worden nageleefd wanneer autoriteiten toegang hebben tot dit soort toezicht.
Ook bestaat de zorg dat anderen de systemen van auto’s hacken, om dat deze verbonden zijn met draadloze netwerken. Volgens cybersecurity-experts vergroot dit het risico op ongeautoriseerde toegang.
Mensen willen hun burgerlijke vrijheden beschermen en voelen zich ongemakkelijk omdat ze niet weten of rechtbanken zullen controleren hoe de noodschakelaar wordt gebruikt.
Potentieel voor misbruik en toegang door onbevoegde partijen
Privacykwesties leiden ons rechtstreeks naar de risico’s van misbruik van de noodschakelaar. Er kunnen slechte gevolgen optreden als iemand die deze functie niet zou mogen gebruiken, dat toch doet.
Stel je voor dat hackers of mensen met slechte bedoelingen bepalen wanneer een auto mag rijden of stoppen – dat is eng! Ze zouden dit kunnen gebruiken om auto’s te stelen, het verkeer te verstoren of nog ergere dingen.
De wet vertelt ons op dit moment niet genoeg over hoe we het systeem kunnen beschermen tegen deze gevaren. Mensen zoals voormalig Amerikaans afgevaardigde Bob Barr zijn bang dat onze persoonlijke autogegevens zonder strikte regels in de verkeerde handen terecht kunnen komen.
En het zijn niet alleen buitenstaanders waar we op moeten letten; ook de politie en andere personen kunnen ongevraagd aan de systemen van onze auto’s komen.
Om ervoor te zorgen dat alles eerlijk en veilig verloopt, wordt er gesproken over de vraag of agenten een huiszoekingsbevel nodig hebben voordat ze de schakelaar van een auto mogen omzetten.
Als we niet oppassen, kunnen onze rechten en privacy beetje bij beetje aan onze controle ontsnappen zonder dat we het merken tot het te laat is.
Impact van de wet
Het wetsvoorstel om vanaf 2026 een ‘kill switch’ in alle auto’s te verplichten, is gunstig voor de wetshandhaving en de openbare veiligheid, maar roept ook zorgen op over de veiligheid van de bestuurder en zijn privacy.
Voordelen voor wetshandhaving en openbare veiligheid
Rechtshandhaving en openbare veiligheid zouden aanzienlijk kunnen profiteren van de verplichte ‘kill switch’ in alle auto’s vanaf 2026. Deze technologie zou autoriteiten in staat stellen voertuigen stil te zetten, gevaarlijke achtervolgingen op hoge snelheid te voorkomen en risicovolle situaties te verminderen.
Het biedt een hulpmiddel voor rechtshandhaving om op afstand een voertuig uit te schakelen dat wordt bestuurd door een dronken bestuurder of om gestolen auto’s te stoppen. Het verbetert ongetwijfeld de openbare veiligheid en ondersteunt tegelijkertijd de inspanningen van de politie.
De introductie van deze technologie kan ertoe leiden dat gevaarlijke politieachtervolgingen overbodig worden, wat kan leiden tot minder ongelukken en gewonden op de weg.
Bovendien biedt het een effectief middel om incidenten met rijden onder invloed te voorkomen, omdat de politie voertuigen kan stil zetten die worden bestuurd door personen die onder invloed zijn. Dit draagt uiteindelijk bij aan een betere algemene veiligheid van het publiek.
Veiligheidszorgen voor bestuurders en privacy
Privacykwesties zijn echter een groot probleem met de verplichte installatie van de ‘kill switch’ in auto’s. Er is bezorgdheid over overheidstoezicht en de mogelijkheid van toegang op afstand, wat leidt tot cybersecuritybedreigingen en inbreuken op de privacy.
Voormalig Amerikaans afgevaardigde Bob Barr gaf ook aan dat de wet details mist, wat angsten aanwakkert over misbruik om rijgedrag te volgen of zelfs voertuigen uit te schakelen zonder de juiste autorisatie. Afgevaardigde Harriet Hageman, R-Wyoming, stemde om de kill-switch-verplichting af te schaffen.
Is de ‘Kill Switch’ voor auto’s een noodzaak voor de verkeersveiligheid of een zorg voor de privacy?
Nu we het tijdperk naderen van auto’s die mogelijk zijn uitgerust met een ‘kill switch’, is het duidelijk dat deze ontwikkeling zorgen oproept over privacy en persoonlijke vrijheden. Vooral met de mogelijkheid dat het wet wordt.
Dus wat denk je? Zie je deze technologie als noodzakelijk voor de verkeersveiligheid, of maken privacy en overheidscontrole je zorgen?
Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.
Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:
Bron: https://dissident.one/uw-privacy-in-gevaar-kill-switch-in-alle-nieuwe-autos-verkocht-na-2026