donderdag 26 september 2024

Volgend horrornieuws: BASF is aan het inpakken

26/09/2024

 

BASF, het grootste chemiebedrijf ter wereld, werkt met een ongekende snelheid aan het ontmantelen van zijn tentakels in Duitsland. De hoge energieprijzen en ongunstige locatiefactoren in Duitsland zijn de drijvende kracht achter deze sloop, schrijft Jonas Aston.

BASF is misschien wel het Duitse industriële bedrijf bij uitstek. Het bedrijf werd in 1865 in Mannheim opgericht – in een tijd dat het Duitse Rijk nog niet eens bestond. Het hoofdkantoor van het bedrijf is nu verhuisd naar de naburige stad Ludwigshafen. Het bedrijf is van vitaal belang voor de stad, maar ook voor de hele Rijn-Neckar-regio. Alleen al in Ludwigshafen heeft BASF bijna 40.000 mensen in dienst.

BASF is veruit het grootste chemiebedrijf ter wereld. Maar de vooruitzichten voor het bedrijf zijn al lange tijd somber – in Duitsland. Bovenal brengen de absurd hoge energieprijzen het bedrijf in enorme nood. De chemiegigant is de grootste industriële gasverbruiker in Duitsland en wordt daarom bijzonder zwaar getroffen door de stijgende energiekosten. Alleen al op de locatie in Ludwigshafen verbruikt de groep een hoeveelheid gas die overeenkomt met het totale verbruik van Zwitserland.

De extreem slechte vestigingsfactoren in Duitsland zijn al geruime tijd merkbaar op de balansen van de groep. Terwijl in 2022 een omzet van 87,3 miljard euro werd gerealiseerd, daalde deze slechts een jaar later met 20 miljard euro. In 2023 had BASF slechts een omzet van 68,9 miljard euro. Maar de tekenen blijven wijzen op krimp. In het tweede kwartaal van 2024 realiseerde BASF slechts een omzet van 16,1 miljard euro. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar daalde de omzet met circa 1,2 miljard euro.

Vanwege de fatale ontwikkeling van het bedrijf kondigde oud-CEO Martin Brudermüller tijdens de jaarlijkse persconferentie in februari drastische veranderingen aan. Op 23 februari werd bekend dat de ammoniak-, methanol- en melaminefabrieken in de hoofdfabriek verkocht zouden worden. De nieuwe eigenaren uit de VS overwegen echter niet eens om de systemen in Duitsland te blijven exploiteren. In plaats daarvan zouden ze moeten worden ontmanteld en in het buitenland opnieuw opgebouwd.

Als we ex-bestuurslid Brudermüller mogen geloven, is dat ook logisch. Hij legde uit: “We maken overal ter wereld winst, behalve in Duitsland.” Dienovereenkomstig begint de groep nu zijn fabrieken in Duitsland te ontmantelen. In augustus kondigde BASF de sluiting aan van twee extra fabrieken in Duitsland. Op de locaties Keulen en Frankfurt zal tot het einde van het lopende jaar een bepaald assortiment gewasbeschermingsmiddelen worden geproduceerd, waarna de productie wordt stopgezet. De komende twee jaar zullen ongeveer 300 banen verdwijnen.

De echte hamer kwam echter pas nu. Volgens Brudermüller is de economische situatie vooral op de hoofdlocatie fataal: “Ludwigshafen maakt een verlies van 1,6 miljard”, zegt Brudermüller. Zoals inmiddels bekend wil BASF nu tegen 2026, maar uiterlijk in 2028, een zevende van alle systemen in de hoofdfabriek in Ludwigshafen stilleggen. Wat dit voor de bijna 40.000 medewerkers en de gehele Rijn-Neckar-regio zal betekenen, is lastig in te schatten. Het is onduidelijk hoeveel banen als gevolg van deze stap in gevaar komen – waarschijnlijk duizenden.

Het drastische besparingsprogramma werd voor het eerst gepresenteerd aan een selecte groep van 200 managers. Het voltallige personeel wordt hierover de hele dag geïnformeerd. Het doel is om in 2026 nog eens een miljard euro extra te besparen. Alle systemen en processen moeten worden onderworpen aan intensieve tests op efficiëntie en toekomstige levensvatbaarheid. De locatie in Ludwigshafen droeg onlangs slechts vier procent bij aan het totaalresultaat van de groep, terwijl de bezetting van de productiefaciliteiten daar slechts 61 procent bedroeg.

De leidinggevenden van BASF zien de toekomst niet langer in Duitsland. In plaats daarvan doet het bedrijf grote investeringen in het Verre Oosten, met name in China. BASF investeert tien miljard euro in de bouw van een nieuwe megafabriek in het zuiden van China. Op een eiland voor de kust in Zhanjiang wordt een fabriek gebouwd voor basischemicaliën die later in tal van consumentengoederen zullen worden gebruikt. De enorme fabriek moet in 2030 klaar zijn. Er zou op zijn minst geen tekort aan arbeidskrachten moeten zijn in de regio. De werkloosheid is hoog, vooral onder jongeren.

Volgens Brudermüller moet BASF vasthouden aan zijn kostenbesparingsprogramma in Duitsland en aan zijn Azië-strategie als de onderneming een toekomst wil hebben. Tijdens de laatste Algemene Vergadering in april omschreef hij de economische situatie in de chemische industrie als “stormachtig” en benadrukte hij het belang van investeringen in landen als China om de marktkansen te vergroten en concurrerend te blijven in de wereldwijde concurrentie. Zolang Duitsland bedrijven zoals BASF niet eindelijk weer aantrekkelijke vestigingsfactoren biedt, wijzen de tekenen in dit land op een ineenstorting.


Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.

Bron: https://dissident.one/volgend-horrornieuws-basf-is-aan-het-inpakken


Bijna alle Duitse bedrijven zijn failliet en de communist Habeck kijkt tevreden toe

Het plan van de minister van economische zelfvernietiging is bijna voltooid. Dit was altijd de bedoeling van de communisten. Met loyale medewerking aan de Yanks hebben ze tachtig jaar nadat het opgestart werd nu het Morgenthau-plan bijna afgerond. De volgende golf van faillissementen rolt door het land Tichy’s Einblick: Het rapport doet je rechtop zitten … Meer lezen overBijna alle Duitse bedrijven zijn failliet en de communist Habeck kijkt tevreden toe

https://dissident.one/bijna-alle-duitse-bedrijven-zijn-failliet-en-de-communist-habeck-kijkt-tevreden-toe


DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt

  12 oktober 2024door  dr. Peter F. Mayer 6,7 minuten leestijd         DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt   Met de Pand...