donderdag 26 september 2024

Trump legt het kaartenhuis van sancties bloot: hoe de wereldwijde dollarhegemonie zichzelf vernietigt

 september 26, 2024  17   

    Foto Credit: Report24.news / KI

Donald Trump lijkt zich te hebben gerealiseerd dat alle Amerikaanse sancties tegen Rusland, Iran en andere landen uiteindelijk meer kwaad dan goed doen. De Republikein roept op om een einde te maken aan het huidige sanctieregime – ook om de status van de Amerikaanse dollar als ’s werelds reservemunt te behouden.

In een toespraak die het establishment in Washington schokte, onthulde de voormalige Amerikaanse president Donald Trump een van de best bewaarde geheimen van het Amerikaanse buitenlandse beleid: de zelfdestructieve aard van het Amerikaanse sanctiebeleid. Met de precisie van een chirurg ontleedde Trump de vermeende wijsheid van de heersende elite. “Onze sancties,” donderde hij, “zijn niets meer dan een paard van Troje dat we zelf in het fort van onze economische dominantie hebben geschoven.”


Trump onthulde wat de architecten van de wereldwijde financiële orde wanhopig proberen te verbergen: Sancties, ooit geprezen als een wonderwapen van de diplomatie, zijn veranderd in een boemerang die de fundamenten van de dollarhegemonie doet schudden. “We dwingen de wereld letterlijk om alternatieven voor de dollar te vinden,” verklaarde Trump met een openhartigheid die zelden in de wandelgangen van de macht te vinden is. “Het is alsof we onze tegenstanders een handleiding geven hoe ze om ons heen kunnen.”

De onbedoelde gevolgen van dit beleid zijn verwoestend voor de VS. Terwijl Washington zich koestert in de illusie van zijn macht, smeden Rusland, China en Iran nieuwe allianties die het potentieel hebben om de hele wereldorde opnieuw vorm te geven. “Elke sanctie is een nagel aan de doodskist van de petrodollar,” waarschuwde Trump, de façade van vermeende kracht afbrekend die de ware zwakte van de Amerikaanse strategie verbergt.

 

Critici kunnen Trump beschuldigen van het slachten van de heilige koeien van het buitenlands beleid. Maar zijn woorden onthullen een ongemakkelijke waarheid: De zelfbenoemde meesters van het wereldschaakspel zijn verstrikt geraakt in hun eigen strategie. Trumps oproep tot een radicale ommekeer in het sanctiebeleid is meer dan een manoeuvre in de verkiezingscampagne. Het is een wake-up call voor een natie die wankelt op de rand van de economische afgrond, verblind door de illusies van zijn eigen propaganda.

De vraag die nu rijst is even eenvoudig als noodlottig: zal Amerika wakker worden en zijn eigen koers corrigeren voordat het te laat is? Of zal het zijn eigen ondergang bezegelen, gevangen in de dogma’s van een verouderd wereldbeeld? Het antwoord op deze vraag zal niet alleen het lot van de Verenigde Staten bepalen, maar kan de hele architectuur van de wereldmacht herdefiniëren.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/trump-legt-het-kaartenhuis-van-sancties-bloot-hoe-de-wereldwijde-dollarhegemonie-zichzelf-vernietigt/

 

DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt

  12 oktober 2024door  dr. Peter F. Mayer 6,7 minuten leestijd         DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt   Met de Pand...