zondag 17 oktober 2021

Het smerige geheim achter je ‘groene’ elektrische auto


elektrische auto
Foto: Jakob Härter CC BY-SA 2.0

Het smerige geheim achter je ‘groene’ elektrische auto

Afgelopen maand kreeg Teslabaas Elon Musk post van een aantal inheemse gemeenschappen uit Rusland. “Koop alstublieft GEEN nikkel, koper en andere producten van mijnbouwreus Nornikel,” schreven ze aan de pionier in elektrische auto’s. De gemeenschappen stelden in hun brief dat de nikkelproducent één van de grootste vervuilers ter wereld is.

Ze reageerden met de brief op een oproep die Musk weken daarvoor had gedaan aan mijnbouwbedrijven. “Waar je ter wereld ook bent, haal alsjeblieft meer nikkel uit de grond,” zei hij. De miljardair heeft het metaal nodig om accu’s te maken voor elektrische auto’s.

Jaarlijks wordt er zo’n 150.000 ton nikkel gebruikt voor deze accu’s. Experts verwachten dat de vraag rond 2030 zal zijn gestegen naar 650.000 ton per jaar, schrijft de Britse krant The Times.

Heel erg schadelijk

Nornikel veroorzaakte in juni dit jaar een groot diesellek in het noorden van Rusland, waarna twee rivieren rood kleurden. Experts spraken van een ecologische ramp. Het herstel van de omgeving kan tientallen jaren duren. Nornikel was in 2016 al verantwoordelijk voor een ander lek van giftige stoffen in een rivier, die toen ook rood kleurde.

Een andere grote nikkelproducent, het Ramu-project in Papoea-Nieuw-Guinea, haalde vorig jaar het nieuws vanwege een lekkende pijplijn. Ramu maakt gebruik van een controversiële techniek die meer afval dan erts oplevert. Dat afval wordt bovendien gedumpt in de diepzee.

“Deze techniek is heel erg schadelijk,” zei Benjamin Hitchcock Auciello van milieugroep Earthworks.

[The Times]

https://www.ninefornews.nl/het-smerige-geheim-achter-je-groene-elektrische-auto/ 


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...