woensdag 23 februari 2022

“Ons leven flitst echt voorbij als we sterven”

 

        © Thinkstock

Vlak voordat we sterven, zien we vermoedelijk de mooiste herinneringen uit ons leven voorbijflitsen. Dat hebben Canadese artsen per ongeluk ontdekt. Een oudere man stierf daar toen hij een hersenscan onderging.

Glenn Haex 23-02-22, 14:51 Bron: Sky News

 

De 87-jarige man werd opgenomen in het Vancouver General Hospital in Canada, om zijn epilepsiestoornis te behandelen. Tijdens zijn EEG of hersenscan kreeg hij plots een dodelijke hartaanval. Daardoor kregen artsen de unieke kans om te zien wat er zich in de hersenen afspeelt als iemand sterft.

Het resultaat is verrassend: voor en na de laatste hartslag, werd er een toename van gammagolven gemeten. Deze hersengolven worden geassocieerd met cognitieve functies, en zijn vooral actief als we ons concentreren, dromen, mediteren en als we herinneringen ophalen.

“We kunnen hieruit leren dat als onze dierbaren hun ogen gesloten hebben en klaar zijn om te rusten, nog even de mooiste momenten uit hun leven kunnen afspelen”, zegt neurochirurg Ajmal Zemmar. “Bovendien daagt het ons uit om opnieuw na te denken over wanneer ons leven precies eindigt. Ook kunnen we ons vragen stellen over bijvoorbeeld de timing van orgaandonatie.”

Wetenschappers benadrukken wel dat het brein van 87-jarige man al beschadigd was door epilepsie. Er is dus nog verder onderzoek nodig om zeker te zijn van de theorie.  

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...