woensdag 30 maart 2022

Vakbonden zorgsector protesteren opnieuw tegen verplichte vaccinatie

 


30/02/2022

    © Aangeboden door Belga

 

Het gemeenschappelijk vakbondsfront blaast woensdagmorgen opnieuw verzamelen voor de Kamer in Brussel. De leden van de commissie Gezondheid komen daar om 10 uur samen om het wetsontwerp over de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel te bespreken.

"Deze wet is onrechtvaardig en stigmatiserend. Ze is slecht opgesteld en niet toepasbaar. Het is een gevaar voor de volksgezondheid", stellen de vakbonden in een mededeling.

De tekst die momenteel op tafel ligt, voorziet in een inwerkingtreding op 1 juli. Dinsdagavond gaven verschillende bronnen echter aan dat deze termijn met behulp van een amendement zou worden verlaten. In de plaats zou een Koninklijk Besluit komen waarover in de ministerraad wordt beraadslaagd.

Hoe het ook zij, het gemeenschappelijk vakbondsfront onderstreept dat "alle werkgevers erkennen dat het onmogelijk zou zijn om deze wet in juli toe te passen". Ze voegen er nog aan toe dat deze verplichting "het personeel nog wat meer zal ontmoedigen en de organisatie van de zorg bemoeilijken".

Nu de coronabarometer op geel staat, vinden de vakbonden dat het verbod om de job uit te oefenen als het zorgpersoneel niet gevaccineerd is "alsmaar onfatsoenlijker".

"De nieuwe wetenschappelijke kennis omtrent de karakteristieken van de omikronvariant, de grote onzekerheid over de evolutie van de pandemie, de afwezigheid van een wetenschappelijke consensus over een vaccinatieschema en de realiteit dat een deel van de bevolking nog altijd twijfelt om zich te laten vaccineren, tonen aan dat de meerwaarde van een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel alsmaar minder zeker wordt op epidemiologisch vlak en alsmaar minder gerechtvaardigd op juridisch vlak als het gaat over toereikendheid, noodzakelijkheid en evenredigheid", aldus de vakbonden.

     © Aangeboden door Belga

De vakbonden protesteerden eerder al op 15 maart tegen de verplichte vaccinatie in de zorg.

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...