zondag 30 oktober 2022

Tijdloze wijsheid van Bill Mollison


 "Ik kan de wereld niet in mijn eentje veranderen, we zullen er minstens met drie voor nodig hebben."

 "De enige ethische beslissing is om verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen bestaan ​​en dat van onze kinderen."

 “Als we bij onze achterdeur zitten, ligt alles wat we nodig hebben om een ​​goed leven te leiden over ons. Zon, wind, mensen, gebouwen, stenen, zee, vogels en planten omringen ons. Samenwerking met al deze dingen brengt harmonie.”

 “Elke… cyclus is een unieke gebeurtenis; dieet, keuze, selectie, seizoen, weer, spijsvertering, ontbinding en regeneratie verschillen elke keer dat het gebeurt. Het is dus het aantal van dergelijke cycli, groot en klein, dat het potentieel voor diversiteit bepaalt. We zouden ons bevoorrecht moeten voelen om deel uit te maken van zo'n eeuwige vernieuwing. Alleen al door te leven hebben we onsterfelijkheid bereikt - als gras, sprinkhanen, meeuwen, ganzen en andere mensen. We zijn van de diversiteit die we in alle reële zin ervaren.”

 "Als we de bossen verliezen, verliezen we onze enige leraren."

 “Als we, zoals natuurwetenschappers ons verzekeren, we allemaal een paar moleculen van Einstein bevatten, en als de atomaire deeltjes van ons fysieke lichaam de buitenste grenzen van het universum bereiken, dan zijn we allemaal de facto componenten van alle dingen. We kunnen nergens heen als we al overal zijn, en dit is in feite alles wat we ooit zullen hebben of nodig zullen hebben. Als we al van onszelf houden, moeten we alle dingen gelijk respecteren en geen superioriteit claimen over wat in feite onze andere delen zijn. Is de hand superieur aan het oog? De bisschop voor de gans? De zoon aan de moeder?”

 "Er zijn duizend lessen te leren, sommige zo voor de hand liggend dat we onszelf kunnen knijpen omdat we ze niet opmerken."

 “Permacultuur is het bewust ontwerpen en onderhouden van landbouwproductieve ecosystemen met de diversiteit, stabiliteit en veerkracht van natuurlijke ecosystemen.

Het is de harmonieuze integratie van landschap en mensen die op een duurzame manier voorzien in hun voedsel, energie, onderdak en andere materiële en immateriële behoeften. Zonder permanente landbouw is er geen mogelijkheid voor een stabiele sociale orde.”


‘Ik geef les in zelfredzaamheid, de meest subversieve praktijk ter wereld. Ik leer mensen hoe ze hun eigen voedsel kunnen verbouwen, wat schokkend subversief is. Dus ja, het is opruiend. Maar het is een vreedzame opruiing.”

“Permacultuur is een filosofie van werken met, in plaats van tegen de natuur; van langdurige en bedachtzame observatie in plaats van langdurige en ondoordachte arbeid; en naar planten en dieren in al hun functies te kijken, in plaats van elk gebied als een enkel productsysteem te beschouwen.”

“Permacultuurprincipes zijn gericht op doordachte ontwerpen voor kleinschalige intensieve systemen die arbeidsefficiënt zijn en die biologische hulpbronnen gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen. Ontwerpen benadrukken ecologische verbindingen en gesloten energie- en materiaalkringlopen. De kern van permacultuur is design en de werkrelaties en verbindingen tussen alle dingen.”

"We zijn pas echt veilig als we uit ons keukenraam kunnen kijken en ons voedsel kunnen zien groeien en onze vrienden in de buurt aan het werk kunnen zien."

 “In microkosmos en macrokosmos kunnen we leren van de wereld, en dit zijn de allerbeste lessen om te leren. Er zijn duizend lessen te leren, waarvan sommige zo voor de hand liggend dat we onszelf zouden kunnen knijpen omdat we ze niet zouden opmerken. Zo'n ervaringsgericht ontwerpsysteem, in brede zin en in detail, wordt bijna uitgewist door het klaslokaal, de steriele speelplaats, speelgoed en didactisch onderwijs. De enorme informatieopslag die de natuur is, is een primaire reden voor het behoud ervan. We kunnen ons nooit zo'n fijne leraar of een gelijkwaardig onderwijssysteem veroorloven dat werkt zonder kosten of bureaucratische betrokkenheid.”

 “De tragische realiteit is dat zeer weinig duurzame systemen worden ontworpen of toegepast door degenen die de macht hebben, en de reden hiervoor is duidelijk en eenvoudig: mensen hun eigen voedsel, energie en onderdak laten regelen, is de economische en politieke controle over hen verliezen. . We moeten ophouden te kijken naar machtsstructuren, hiërarchische systemen of regeringen om ons te helpen, en manieren bedenken om onszelf te helpen.”


 “Het is een revolutie. Maar het is het soort revolutie dat niemand zal opmerken. Het wordt misschien wat duisterder. Gebouwen kunnen beter functioneren. Misschien heb je minder geld te verdienen omdat je eten overal om je heen is en je geen energiekosten hebt. Er kunnen enorme hoeveelheden geld vrijkomen in de samenleving, zodat we beter voor onszelf kunnen zorgen… Het is dus een revolutie. Maar permacultuur is anti-politiek. Er is geen plaats voor politici of bestuurders of priesters. En er zijn ook geen wetten. De enige ethiek die we gehoorzamen is: zorg voor de aarde, zorg voor mensen en herinvestering in die doeleinden.”

 “Hoewel de problemen steeds complexer worden, blijven de oplossingen beschamend eenvoudig.”

 "Het belangrijkste is om helemaal geen landbouw te bedrijven, en vooral om de moderne landbouwwetenschappen tot een verboden gebied te maken - ze zijn eigenlijk erger dan hekserij."

 “Permacultuur is iets met een miljoen hoofden. Het is een manier van denken die al los zit, en je kunt een manier van denken niet terug in de doos stoppen.”

 “Iedereen die ooit de mensheid heeft bestudeerd door naar hen te luisteren, hield zichzelf voor de gek. Het eerste wat ze hadden moeten doen, was de vraag beantwoorden: "Kunnen ze correct rapporteren over hun gedrag?" En het antwoord is: "Nee, de arme klootzakken kunnen dat niet."

 "Als je hoort dat ik dood ben, zeg dan dat ze liegen."

 

Geplakt uit <https://permaculturemag.org/2017/02/tribute-to-bill-mollison/>




Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...