donderdag 13 oktober 2022

Viroloog Marc Van Ranst krijgt 2 Nederlandse eredoctoraten: ‘Een ontzettende schande’


De Belgische viroloog Marc Van Ranst krijgt twee Nederlandse eredoctoraten: één van de Vrije Universiteit Amsterdam en één van de Universiteit Leiden. De VU noemt hem ‘een gewaardeerd deskundige en duider in de media’.

De Universiteit Leiden eert Van Ranst voor zijn bijdragen aan de epidemiologie en de virologie, en zijn rol als adviseur in coronatijd van de Belgische overheid.

“Daarnaast bent u een onvermoeibaar communicator, die via televisie, radio en kranten, maar ook de sociale media, standvastig het geluid van de ratio laat horen,” schrijft rector magnificus Hester Bijl.

Dit moet Bananasplit zijn, toch?

Na het omstreden eredoctoraat voor Frans Timmermans bij de TU Delft krijgt ook een omstreden viroloog een eredoctoraat voor zijn rol in de ‘wetenschapscommunicatie’, reageert data-analist Daniël van der Tuin.

Peter Vlemmix, mediadirecteur van Ongehoord Nederland, voegt toe: “Dit moet Bananasplit zijn, toch? Twee jaar lang iedereen en z’n moeder angst aanjagen – en uitschelden – en dan een eredoctoraat? Geef clown Bassie de zijne dan maar op 18 november.”

Echt een schande

Advocaat Bart Maes trekt op Twitter fel van leer. “Een ontzettende schande en een even zo grote vergissing die de VU nog duur te staan zal komen naarmate de geschiedenis van corona – en daarmee ook van Van Ranst – geschreven zal worden. Ik schat in dat het eredoctoraat hem uiterlijk in 2025 weer ontnomen zal worden,” schrijft hij.

Ook neuroloog Jan Bonte haalt hard uit. “Deze man is een schandvlek voor de wetenschap. Het laat zien tot welk een propaganda-instelling uw universiteit is afgedaald. Echt een schande!” twittert Bonte.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...