dinsdag 6 december 2022

04 DECEMBER 2022

‘Inspireer de angstigen tot burgerlijke moed,’ stelt prof. dr. Cees Hamelink

04 DECEMBER 2022

EMERITUS HOOGLERAAR, EXPERT IN MENSENRECHTEN, COMMUNICATIE EN GLOBALISERING

 

‘Inspireer de angstigen tot burgerlijke moed,’ stelt prof. dr. Cees Hamelink

    8:56

Bij geboorte tekent een mens zijn doodvonnis, om een leven lang op zoek te gaan naar een veilige plek. Nu de media dagelijks berichten over steeds nieuwe dreigingen, ligt er een belangrijke taak voor alternatieve platforms.

Als enige soort is de mens zich al snel bewust van zijn sterfelijkheid. “We zijn voortdurend op zoek naar een veilige plek, die we niet vinden. We zijn een dakloze soort,” zegt prof. dr. Cees Hamelink. Peter Giesen laat in zijn boek ‘Land van Lafaards?’ zien dat Nederlanders door de eeuwen heen altijd bang zijn geweest. Bang voor het verlies van IndiĆ«, voor Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog, voor de Russische beer en de Bom.

Hoewel angst van alle tijden is, fluctueert de hevigheid ervan. In deze eeuw is angst een permanente staat geworden die wereldwijd en door miljoenen mensen tegelijkertijd wordt gedeeld. Mensen zijn bang voor economische neergang, epidemische ziekten, terrorisme en de opwarming van de aarde. Maar er zijn ook veel kleine angsten en zorgen over zaken als levensstijl, uiterlijk, seksuele prestaties en culinaire expertise.

De oude formules waarmee we onze angsten wisten te beteugelen, zoals de verzorgingsstaat en de verzuiling, zijn uitgewerkt. Het is dus tijd om daar nieuwe gereedschappen voor te ontwikkelen, volgens Hamelink. “Met al die alternatieve platforms, die ontzettend hard werken aan de activering en bewustwording van burgers, moet het mogelijk zijn om nieuwe formules te bedenken voor het bezweren van onze angsten,” zegt hij. “Het moet mogelijk zijn om al die angsthazen te inspireren tot de burgerlijke moed om zich – zelfs met risico voor het eigen welzijn, reputatie of leven – in te zetten voor de bescherming van de fundamentele waarden van de mensenrechten.”

 

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!

Word blckbx buddy


BRON:   https://www.blckbx.tv/columns/inspireer-de-angstigen-tot-burgerlijke-moed-stelt-prof-dr-cees-hamelink?utm_source=Blckbx&utm_campaign=ba82a94b6f-EMAIL_CAMPAIGN_2022_12_05&utm_medium=email&utm_term=0_0a2d02ab29-ba82a94b6f-561840125 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...