dinsdag 31 januari 2023

Staat de aarde in de fik? Is er een klimaatcrisis? Deze bioloog zocht het voor je uit

 “Terwijl de aarde in de fik staat, betalen fossiele bedrijven als Tata Steel weinig tot geen energiebelasting. Zo geeft het kabinet nog steeds miljarden subsidie aan fossiele bedrijven die de aarde vervuilen. Onbegrijpelijk,” schrijft GroenLinks-leider Jesse Klaver op Twitter.

Staat de aarde in de fik? Is er een klimaatcrisis? Zijn er steeds meer rampen op aarde? Bioloog Richard Steenvoorden zocht het uit.

Het aantal doden door rampen op aarde neemt al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw af. Ondanks dat er toen ‘maar’ twee miljard mensen op aarde waren. In de twintigste eeuw waren dodentallen in de miljoenen de normaalste zaak van de wereld, vooral door droogte of overstromingen, merkt Steenvoorden op.

Aarde staat niet in de fik

Daarnaast neemt de registratie van rampen toe tot het jaar 2000, maar dit komt vooral door onderrapportage. Daarna is er een gestage daling te zien.

De meeste doden vallen door overstromingen, maar door betere verdedigingswerken komen rampen steeds minder voor, constateert de bioloog.

Volgens ruimtevaartorganisaties ESA en NASA staat de aarde niet in de fik. Het aantal geregistreerde (bos)branden neemt af, ook in oppervlakte.

Het enige wat toeneemt is onze nieuwsvoorziening en hysterie

Het aantal mensen dat geraakt wordt door rampen neemt gestaag af en ook is er geen schrikbarende stijging van de kosten. Ook het aantal (tropische) stormen en het aantal doden door stormen neemt niet toe.

Steenvoorden raadt iedereen aan om eens in de data te duiken als je klimaatactivisten weer hoort praten over rampen. “Het enige wat toeneemt is onze nieuwsvoorziening en hysterie omtrent de opwarming van de aarde. Blijf sceptisch,” is zijn advies.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...