zondag 23 april 2023

En toen was het zover: tot een paar maanden geleden was dit nog een ‘extreemrechtse complottheorie’


NU.nl komt met een explainer over het terugdringen van de CO2-uitstoot, waar jij voor gaat betalen.

De CO2-uitstoot moet de komende jaren omlaag in Europa, zo is van hogerhand besloten. Het Europees Parlement heeft ingestemd met aangescherpte klimaatwetten. Daardoor moeten bedrijven en ook burgers gaan betalen voor de CO2 die ze uitstoten.

Fabrieken krijgen per jaar uitstootrechten, waarmee ze een bepaalde hoeveelheid mogen uitstoten. Sommige rechten krijgen ze van de overheid, maar een gedeelte wordt door bedrijven gekocht.

Ging toch nooit gebeuren?

De komende jaren krijgen fabrieken steeds minder uitstootrechten en ze worden ook nog duurder gemaakt. Bedrijven worden op deze manier gedwongen te verduurzamen. Vanaf 2027 gaat dit ook gelden voor gebouwen en het wegverkeer. Je gaat dit naar verwachting merken bij de pomp en op de energierekening.

De explainer doet de wenkbrauwen fronsen. “Huh, maar betalen voor je CO2-uitstoot ging toch nooit gebeuren? Een CO2-budget was toch een complottheorie, verspreid door extreemrechtse figuren? Toch?” zegt presentatrice van Ongehoord Nieuws Raisa Blommestijn.

Compleet knettergek wappie

FVD-voorman Thierry Baudet haakt hierop in: “Tot een paar maanden geleden was dit nog een ‘extreemrechtse complottheorie’.”

Je was toch compleet knettergek wappie als je de afgelopen drie jaar zei dat er een CO2-budget aan ging komen?” twittert FVD-beleidsmedewerker Annelies Strikkers.

“Dit was een complottheorie toch?” vraagt ook gezondheidswetenschapper Yvonne Simons. “You’ll own nothing.” 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...