donderdag 29 juni 2023

Nederland begint met euthanasie van gehandicapten om ‘de planeet te redden’

juni 29, 2023   5040   22  

    Adrian Clark via Flickr

Artsen in Nederland hebben het bevel gekregen om te beginnen met het euthanaseren van burgers met autisme en andere lichte handicaps, zonder angst voor vervolging, zelfs als de patiënt niet langer aangeeft te willen sterven, bericht Thepeoplesvoice.

Ongeveer 40 mensen die als autistisch of verstandelijk gehandicapt werden geïdentificeerd, kregen tussen 2012 en 2021 gedwongen euthanasie in Nederland, volgens een onderzoek van de Kingston University naar Nederlandse euthanasiezaken.

Bij vijf mensen jonger dan 30 jaar die door artsen werden gedood, stond autisme allemaal vermeld als de enige reden achter de beslissing om hun leven te beëindigen, zo bleek uit de Britse studie.

Nypost.com meldt:

Met deze gevallen hebben deskundigen zich afgevraagd of de wet die artsen toestaat om suïcidale patiënten via dodelijke injecties te doden, te ver is afgedwaald van de oorspronkelijke bedoelingen toen deze in 2002 werd aangenomen.

Kasper Raus, een ethicus en professor in de volksgezondheid aan de Universiteit van Gent in België, zei dat het soort patiënten dat hulp van een arts bij zelfdoding zoekt de afgelopen twintig jaar sterk veranderd is, zowel in Nederland als in België, waar het ook legaal is.

Toen Nederland het eerste land werd dat menselijke euthanasie legaliseerde, richtte het debat zich op mensen met kanker – niet op mensen met autisme, zei Raus.

Patiënten moeten aan strenge eisen voldoen, waaronder het lijden aan een ongeneeslijke ziekte die “ondraaglijk” fysiek of mentaal leed veroorzaakt om in aanmerking te komen voor euthanasie – maar artsen beslissen uiteindelijk wie in aanmerking komt.

In de periode van ongeveer 10 jaar waarop het onderzoek zich richtte, besloten bijna 60.000 mensen in Nederland via euthanasie te sterven, volgens de euthanasiebeoordelingscommissie van de Nederlandse overheid. Van deze sterfgevallen heeft de commissie documenten en gegevens over 900 gevallen vrijgegeven in een poging tot transparantie.

 

Onderzoekers van de Kingston University bekeken deze 900 gevallen en ontdekten dat 39 van hen autisme of een verstandelijke beperking hadden. Van deze 39 waren er 18 jonger dan 50 jaar.

Veel van de patiënten noemden een aantal geestelijke, lichamelijke en leeftijdsgerelateerde kwalen als reden om een einde aan hun leven te maken – waaronder ondraaglijke eenzaamheid.

Acht mensen noemden echter als enige oorzaak van hun lijden factoren die te maken hadden met hun verstandelijke beperking – zoals sociaal isolement, een gebrek aan verwerkingsstrategieën, een onvermogen om zich aan te passen aan veranderingen of overgevoeligheid voor prikkels.

Een van de hoofdauteurs van het rapport, Irene Tuffrey-Wijne, een specialist in palliatieve zorg aan de Kingston University, trok de ethiek van het beëindigen van het leven van autisten in twijfel.

“Ik twijfel er niet aan dat deze mensen leden,” zei ze. “Maar vindt de samenleving het echt oké om deze boodschap te sturen, dat er geen andere manier is om hen te helpen en dat het gewoon beter is om dood te zijn?”

Een van de acht mensen die in het onderzoek genoemd werden, was een autistische man van in de 20. Hij gaf aan zich al sinds zijn kindertijd ongelukkig te voelen. Volgens zijn casusrapporten voelde hij zich al sinds zijn kindertijd ongelukkig en werd hij regelmatig gepest.

De man “verlangde naar sociale contacten maar was niet in staat om contact te maken met anderen” en besloot uiteindelijk dat hij dood wilde omdat “het een gruwel was om jarenlang op deze manier te moeten leven”.

 

De Nederlandse psychiater Dr. Bram Sizzo was verontrust door de trend.

“Sommigen zijn bijna opgewonden bij het vooruitzicht van de dood,” zei Sizoo. “Ze denken dat dit het einde van hun problemen zal zijn en het einde van de problemen van hun familie.”

In een derde van de gevallen stelden Nederlandse artsen vast dat er “geen vooruitzicht op verbetering” was voor mensen met autisme en verstandelijke beperkingen, volgens het onderzoek.

De directeur van het Cambridge University’s Autism Research Centre, Simon Baron-Cohen, maakte zich zorgen dat mensen met dergelijke handicaps de beslissing om hun leven te beëindigen misschien niet helemaal begrijpen. Hij noemde het “afschuwelijk” dat ze niet meer steun kregen en in plaats daarvan geëuthanaseerd werden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/nederland-begint-met-euthanasie-van-gehandicapten-om-de-planeet-te-redden/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...