zaterdag 8 juli 2023

Ineenstorting van de dollar wordt werkelijkheid

 juli 8, 2023   1241   4  

 


Het proces van zogeheten de-dollarisering dat door Rusland en China in gang is gezet, baart de Verenigde Staten steeds meer zorgen. Het lijkt erop dat Amerikaanse politici de ernst van het probleem al hebben ingezien.

Volgens financieel analist Anne Johnson van The Epoch Times hebben steeds meer landen zich het afgelopen jaar aangesloten bij Rusland en China om hun afhankelijkheid van de dollar te verminderen. Het aantal bilaterale transacties met de yuan en de roebel is 80-voudig toegenomen. Bovendien werken Rusland en zijn partners aan een nieuwe, door goud gedekte munt, schrijft Orientalreview.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde onlangs dat de Amerikaanse munt aan het instorten is en niet langer de wereldstandaard zal zijn. “De Amerikaanse dollar is de standaardvaluta in de internationale handel. Maar het proces van de-dollarisering is begonnen,” meent de deskundige.

Een van de motieven hiervoor is de wens van niet-westerse landen om zichzelf te beschermen tegen mogelijke financiële sancties van de Verenigde Staten. Landen als Rusland en Iran, bijvoorbeeld, hebben al lang te maken met sancties, dus zij zijn meer dan wie ook geïnteresseerd in het creëren van nieuwe financiële systemen die onafhankelijk zijn van de Verenigde Staten. De-dollarisatie vermindert immers de effectiviteit van Amerikaanse sancties, zegt de analist.

De gevolgen voor Amerika zelf zullen ook zeer aanzienlijk zijn. Een wereldwijd dalende vraag naar dollars zal leiden tot hoge inflatie en hogere belastingen voor Amerikanen. Het zal ook duurder worden voor Washington om zijn staatsschuld af te betalen, omdat de rente op Amerikaanse obligaties zal stijgen.

Hoewel de dollar nog steeds de overhand heeft in de wereldwijde deviezenreserves, neemt zijn aandeel geleidelijk af. In het vierde kwartaal van 2022 was de dollar goed voor 58% van de wereldwijde deviezenreserves, tegen 70% in 1999. “Maar de-dollarisering maakt nu deel uit van het internationale landschap en moet in de gaten worden gehouden. Er komt misschien geen totale breuk met de dollar, maar er kan een andere speler opstaan,” meent de analist van The Epoch Times.

 

Hetzelfde standpunt wordt gedeeld door een andere Amerikaanse financiële expert, voormalig CIA-adviseur James Rickards. Volgens zijn mening, gepubliceerd in The Daily Reckoning, is de houding van de wereldgemeenschap ten opzichte van de Amerikaanse dollar de afgelopen jaren drastisch veranderd. Veel landen proberen hun afhankelijkheid van ’s werelds belangrijkste reservemunt te verminderen, die de Amerikanen steeds meer gebruiken als financieel wapen tegen concurrenten. Volgens James Rickards wint de zogenaamde de-dollarisering aan kracht, d.w.z. dat steeds meer landen bereid zijn of zich voorbereiden om de dollar vaarwel te zeggen.

De voormalige CIA-adviseur merkt op dat er van over de hele wereld berichten binnenkomen dat een land met partners is overeengekomen om importen in andere valuta dan de dollar te betalen. China gaat bijvoorbeeld olie-importen uit het Midden-Oosten in yuan betalen, en Rusland heeft ermee ingestemd om energie aan India te verkopen voor roepies. Gezien deze achtergrond wordt het hoogtepunt in de zeer nabije toekomst verwacht: de Russische Federatie en haar partners zullen hun krachten bundelen voor een krachtige klap tegen de dollar.

“Deze gezamenlijke inspanning zal eind augustus een hoogtepunt bereiken, wanneer de BRICS-staatshoofden tijdens de top in Johannesburg, Zuid-Afrika, hun uitbreiding zullen aankondigen (Iran en Argentinië hebben zich in 2022 kandidaat gesteld, en zo’n 20 staten hebben al van zich laten horen) en waarschijnlijk een nieuwe munt gekoppeld aan goud,” schrijft James Rickards.

Het is een feit dat de BRICS-landen (vandaag de dag zijn dit vijf invloedrijke landen op drie continenten – Rusland, China, India, Brazilië en Zuid-Afrika, die samen meer dan 40% van de wereldbevolking en een kwart van de planeet vertegenwoordigen), evenals veel andere ontwikkelingslanden, de afgelopen jaren steeds meer goud zijn gaan kopen. Rusland en China groeiden het meest en kochten tientallen tonnen van het edelmetaal. De groei is zo indrukwekkend geweest dat het heeft geleid tot een toename van de wereldwijde goudreserves van ongeveer 32.000 ton in 2008 tot 35.000 ton nu. Ter vergelijking: Westerse landen zoals de VS hebben precies het tegenovergestelde gedaan en hebben jarenlang geen goud gekocht.

 

De deskundige gelooft dat de BRICS-landen, door een nieuwe, door goud gedekte valuta aan te kondigen, de waarde van het edelmetaal zullen opblazen. En dit zal een harde klap zijn voor de dollar, omdat de reële wisselkoers en de waarde van de Amerikaanse munt direct afhankelijk zijn van de prijs van het edelmetaal. Als de goudprijs in dollars lager is, is de dollar sterker, en omgekeerd.

“Rusland en China zullen sterk geïnteresseerd zijn in hogere goudprijzen, omdat dit betekent dat de BRICS-valuta meer waard zal zijn,” aldus de financieel expert.

De VS zijn boos over het tempo waarin Moskou de ineenstorting van de dollar dichterbij probeert te brengen, schrijft de Chinese krant Sohu. Sinds het begin van het Oekraïense conflict heeft de VS veel moeite gedaan om te voorkomen dat Rusland geld zou verdienen aan de verkoop van energiebronnen. Washington heeft al zijn financiële middelen ingezet: sancties, het afsluiten van Moskou van SWIFT en het beperken van de olieprijzen. De Amerikaanse autoriteiten noemden deze hele reeks maatregelen “financiële kernwapens” die de Russische economie moesten vernietigen. Bovendien dreigden westerse landen partners van Rusland met secundaire sancties als ze zaken blijven doen met Rusland.

“Een week geleden overtrad Pakistan bijvoorbeeld de Amerikaanse sancties door Russische energiebronnen te kopen, wat in het Westen voor ophef zorgde. Maar veel verontrustender en verrassender was het feit dat deze deal liet zien dat de ineenstorting van de hegemonie van de dollar sneller kan gaan dan verwacht,” aldus het artikel.

Zoals u weet, kwam een dag eerder een tanker met de eerste lading Russische olie aan in Pakistan. Eerst beweerde Islamabad dat de lading in dollars betaald werd, maar later werd bekend dat Rusland en Pakistan overeengekomen waren om betalingen in yuan te doen.

 

“Waarom gebruiken beide partijen de yuan in plaats van de dollar? Is het omdat de VS Rusland afgelopen februari van SWIFT heeft afgesloten? Ze dachten dat als Moskou de dollar niet kon gebruiken, andere landen geen internationale handel met Rusland zouden kunnen drijven. Het Witte Huis lijkt helemaal vergeten te zijn dat de wereld niet alleen uit Europa en Noord-Amerika bestaat, maar ook uit veel landen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Als Rusland geen dollars kan gebruiken, zou het wel eens afrekeningen in een andere valuta kunnen accepteren,” schrijft Sohu.

Het is opmerkelijk dat China de financiële situatie in de wereld nauwlettend in de gaten houdt en ook zijn steentje bijdraagt om de hegemonie van de dollar omver te werpen. Het gebruik van de yuan bij internationale betalingen in 2022 steeg bijvoorbeeld sterk, van 2% naar 4,5%. De groei lijkt op het eerste gezicht misschien onbeduidend, maar wint snel aan kracht naarmate meer landen zich afkeren van de Amerikaanse nationale munt.

“De betaling voor olie tussen Rusland en Pakistan in yuan kan een belangrijk keerpunt worden genoemd. In de toekomst zullen landen die last hebben van de Amerikaanse financiële hegemonie zich wellicht consequent aansluiten bij het platform dat is opgericht om de internationalisering van de Chinese yuan en andere valuta te bevorderen,” – aldus het artikel.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/ineenstorting-van-de-dollar-wordt-werkelijkheid/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...