dinsdag 22 augustus 2023

In de tuin van Lindia: van grasveld tot permacultuur-cottagetuin

 Iona van den Dries   02/06/2023

 

Kijk mee in de tuin van Lindia! In 2020 kocht Lindia met haar gezin een grasveld met aangrenzend opslagterrein in Polsbroekerdam. De droom? Een permacultuur-cottagetuin die bruist van het leven. En dat is gelukt!

Een nieuw canvas


Twee jaar geleden kocht Lindia met haar gezin een veld met aangrenzend opslagterrein midden in de polder van het Groene Hart. Omringd door smalle sloten begonnen zij bij Polsbroekerdam aan hun grote project.

Rondom het perceel groeiden oude knotwilgen, die werden overwoekerd door een laurierhaag. Verder was er vooral gras. Hun droom voor deze plek was echter duidelijk: een permacultuur-cottagetuin vol leven. Er was dus een hoop te doen!

Bovenkant formulier

Onderkant formulier

Tuin op de spit


Terwijl hun woning aan de voorzijde van het perceel werd gebouwd, begonnen ze zelf achteraan met de aanleg van de tuin. Als eerste verwijderden ze een tachtig meter lange laurierhaag (met dank aan de buurman en zijn graafmachine) en knotten ze de wilgen.


Onder de wilgen zaaiden ze de oever in met een bloemenmengsel. Inmiddels groeien hier dotterbloemen, klaprozen, korenbloemen, kattenstaarten, margrieten en nog veel meer.

Bovenkant formulier

Onderkant formulier

Een tuin aanleggen in lockdown


Tijdens de corona-lockdown waren Lindia en haar gezin dagelijks te vinden op hun stek. Ze plantten fruitbomen, maakten moestuinbedden en creëerden een kippenren.


Langs hun kippenren hebben ze een rozenborder gemaakt, die in het voorjaar vol staat met sieruien en vergeet-me-nietjes. In de zomer bloeien hier knalroze rozen.

Biodiversiteit


Om de biodiversiteit te versterken hebben ze verder vele nestkasten opgehangen voor insecten, vogels en vleermuizen. Ook hebben ze een takkenril gemaakt.

Van het hout van hun knotwilgen hebben ze houtsnipperpaden aangelegd en van oude opritstenen hebben ze borderrandjes gemaakt in creatieve vormen. Aan de noordzijde van hun perceel hebben ze een twintig meter lange gemengde haag aangeplant vol met stekelige, inheemse bessenstruiken.

Inspiratie van Longmeadow


Tegen de tijd dat hun huis werd opgeleverd waren Lindia en haar gezin met de aanleg van de tuin redelijk voor aan het perceel uitgekomen. Lindia vertelt, “Geheel geïnspireerd door Monty Dons Longmeadow hebben we de afgelopen twee jaar verschillende themaborders gerealiseerd.”


Inmiddels hebben ze twee hotborders, een rozenslinger, twee bosrandborders, een wintertuin, twee cottageborders, een prinsessentuin vol dahlia’s met een heus spijlenbed erin en natuurlijk een moestuin en compostbakken.

Een tuin vol leven


In de tuin van Lindia wonen nu ook allerlei erfdieren. Zo hebben ze drie dwerggeitjes, loopeenden (dit zijn trouwens goede slakkenverdelgers!), konijnen, kippen, een hond en een kat. Ook de mol is van harte welkom!

Leven met de seizoenen


Lindia en haar gezin tuinieren graag met de natuur mee en verwelkomen al het leven op hun stek. “We genieten enorm van het leven met de seizoenen, het eten uit eigen tuin en het plukken van bloemen voor op de vaas!”

Laat ook jouw tuin zien!


Wil jij jouw tuin ook laten zien in de rubriek ‘In de tuin van’? Stuur je foto’s en verhaal in via deze pagina.

Je kunt meer zien van Lindia’s tuin op haar Instagram: @lindia_op_t_wilgenperk.

BRON: https://www.gardenersworldmagazine.nl/inspiratie/in-de-tuin-van-lindia-van-grasveld-tot-permacultuur-cottagetuin/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...